Снимка: Булфото, архивБившият финансов министър Симеон Дянков се изказа критично

...
Снимка: Булфото, архивБившият финансов министър Симеон Дянков се изказа критично
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Съдейки по Бюджет 2021, не сме си взели много поуки от предишната криза

Снимка: Булфото, списък

Бившият финансов министър Симеон Дянков се изрече сериозно по отношение на признатия бюджет 2021. Той приказва в предаването " Money.bg " като човек, управлявал финансите на страната при миналата икономическа рецесия, както и като ценител на ограниченията на огромните стопански системи за спасяването на бизнеси и работни места.

“Съдейки по Бюджет 2021 година, който тази седмица беше признат в Народното събрание, не сме си взели доста поучения от рецесията отпреди 10 години. Една от главните поучения при такива рецесии е, че постоянно би трябвало да се чакат още неприятни изненади и в подобен смисъл в бюджетните процедури и изобщо в работата на държавното управление би трябвало да сме готови за още по-лоша обстановка, би трябвало да сме песимисти. Ако са по-хубави нещата - тогава по-добре. От тази позиция е малко разочароващо, че идващият бюджет за 2021 година рисува една оптимистична обстановка, все едно рецесията е зад нас. Това е съществена неточност ”, сподели Симеон Дянков.

“Липсват две пера и те са под знаменател " помощ на българския бизнес ". От една страна цялостна вероятност за това по какъв начин в система на продължаваща и може би задълбочаваща се икономическа рецесия през идната година, какво се прави за всички български бизнеси. И второ, в избрани браншове, които към този момент са в тежка обстановка - превоз, туризъм, дребните магазини, автомобилната индустрия, там дали се вършат някакви спомагателни ограничения. И двете пера липсват. Говори се за тях от несъмнено време в държавното управление, само че и избрани политики в бюджет 2021 изобщо липсват, а това за мен е неточност ”, прецизира Симеон Дянков.

Запитан как оценява политиките на държавното управление за поддръжка на бизнеса тази година, той отговори: " Това може да се раздели на две тематики. Има потребна интензивност от позиция на бранш туризъм. Там министър Николова най-малко се пробва да направи някои стъпки за подкрепяне на бизнеса, за отварянето на граници, в помощ на летен и зимен туризъм и така нататък Извън това обаче се усеща една апатия все едно държавното управление е изморено и въпреки, че знае какви ограничения се употребяват в други страни в България, просто няма сили да ги употребява. Така че до момента ограниченията са разочароващи, като се изключи бранш туризъм ненапълно, само че беше моментът в Бюджет 2021 година, изключително имайки поради, че това е и година на избори и би трябвало държавното управление да е по-активно, да се видят някакви спомагателни ограничения. Такива обаче не се виждат. В обществената сфера има някои положителни мерки- подкрепяне на фамилиите да вземем за пример, само че в бизнес сферата занапред предстоят, което значи актуализация на бюджета в последващо държавно управление “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР