Снимка Булфото, архивАвтор: Явор Дачков, в. ГалерияТози текст е писан

...
Снимка Булфото, архивАвтор: Явор Дачков, в. ГалерияТози текст е писан
Коментари Харесай

Костинбродската измама на ГЕРБ

Снимка Булфото, списък
Автор: Явор Дачков, в. Галерия

Този текст е писан през 2014г. Истината за едно от най-очевидните безобразия в историята на изборите в демократична България е на път да бъде сменена. Лъжата, настанена на нейно място, към този момент стартира да се използва като пропагандно факсимиле, прикрито зад лишените от смисъл думи „ Костинбродска спекулация ”. В последните дни от ден на ден политици и анализатори я използват като нещо неприятно, което, забележете, е било ориентирано против и е ощетило ГЕРБ и което не трябва да се повтаря на идния избор. Всъщност става дума за грандиозна имитация, готова от ГЕРБ, която бе разкрита най-много поради политически ползи, които няма да преглеждам в този коментар.

Допускам, че е допустимо осветяването на случая в Костинброд да се е случило и по волята на Цветан Василев, който към този момент воюваше с Борисов по това време, както и поради решението на Движение за права и свободи да ръководи с Българска социалистическа партия, само че и това не ми се коства толкоз значимо. Същността на абсурда се състои в неоспоримия факт, че Борисов и Цветанов напечатаха близо 400 000 бюлетини с очевидната цел да подменят вота. Дали са лъгали по този начин и на предходни избори? Наивно е да мислим, че не са. Наивно е и да си вършим илюзии, че няма да мамят и в този момент.

``
реклама

Костинбродската машинация на ГЕРБ

С две думи да напомня обстоятелствата. На 11 май 2013 година, в съботния ден за размисъл, ТВ7 и Николай Бареков пускат в ранния следобяд новината, че в печатницата в Костинброд са открити 350 000 подправени бюлетини. Мълвата мигновено обикаля медиите, следват реакции от политически сили, а към 17 ч. прокуратурата излиза с публично изказване, че взаимно с ДАНС са намерили към 350 000 бюлетини в печатницата в Костинброд. В изказването на прокуратурата няма кой знае какви детайлности, нито даже намек за виновността на избрана политическа мощ.

Всички знаят, че печатницата в Костинброд е благосъстоятелност на общински консултант от ГЕРБ, а никой по това време нямаше подозрение, че това е и политическата мощ, която в действителност провежда предварителния избор на 12 май предходната година, откакто водачът Бойко Борисов подаде оставка като министър председател няколко месеца преди този момент. Тогава никой не си правеше илюзията, че служебното държавно управление, назначено от Плевнелиев, взема независими решения, а Цветанов, Борисов, Фидосова и останалата номенклатура на ГЕРБ стоят настрани и като същински демократи не се намесват в ръководството. Никой, който бе по-добре осведомен с механизмите на властта, не си правеше илюзията, че Росен Желязков – основен секретар в Министерски съвет, не извършва заповедите на Бойко Борисов и взема доста на съществено Марин Райков. Правя тази спогодба, с цел да подчертая, че ГЕРБ и персонално Бойко Борисов и Цветан Цветанов носят отговорност за отпечатването на тези бюлетини. Който си мисли, че по това време е допустимо в печатницата на политик от ГЕРБ да се направи сходно нещо без глобата на водача, значи, че просто не е в час по тематиката за властта в България. 

Но да продължим с историята. След като в медиите избухва скандал, изборите въпреки всичко се организират на другия ден, резултатите от тях и събитията по-късно са известни. Три дни по-късно прокуратурата дава специфична конференция, на която споделя всичко за откритите бюлетини. Аз ще ви напомня единствено най-главното. 

Общото количество, което е намерено, е 22 палета. Бройката 350 000 идва от думите на притежателя на печатницата, дадени при първичния му разпит. Всъщност бюлетините се оказват повече и съвсем доближават 400 000. 

На конференцията на прокуратурата са показани фотоси от огледа в пространствата на „ Мултипринт ”. Ето какво споделя заместител основният прокурор Борислав Сарафов: Тези фотоси съставляват годни съгласно нас бюлетини. Това са палети с надписи „ Благоевград ”, „ Хасково ”, още веднъж „ Хасково ”, „ Кърджали ”, още веднъж „ Кърджали ”, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство – това са бюлетините за чужбина, Варна. Ако приемем, че това е брак, би трябвало да приемем, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак, очакван за всеки един МИР. Тези данни бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от присъединяване в изборния развой.  

А ето и една забавна забележка от основния прокурор Сотир Цацаров, направена на същата конференция: 

Трудно мога да си показва, че в една страна, която отпечатва бюлетини, която прави избори, отпечатването на бюлетините се разпорежда на частна компания и на тази частна компания се дава правото сама да провежда превоза – сподели основният прокурор. Говорим за легален развой, не за нарушавания, акцентира основният прокурор. Тази страна разполага с печатница на Българска народна банка, с задоволително благоприятни условия да реализира транспорт до регионалните администрации. Тук е въпрос на конструиране на Изборния кодекс. Защо ни е социална поръчка за бюлетини, когато страната умерено може да планува къде се печатат бюлетините, кой ги разнася. А не – Министерски съвет да подписа контракт с Х, Х да си купи хартия още преди да му са предоставени бюлетините, по-късно Х да откри Y, който да вози бюлетините. Това не е укор към служебното държавно управление, това е структурата на закона, сподели основният прокурор. 

На онази конференция станаха известни още доста обстоятелства, с които няма да ви занимавам в този момент, само че единствено ще напомня, че президентът Росен Плевнелиев е бил осведомен от прокурорите за откритите бюлетини още в петък вечерта, преди деня за размисъл, а министър председателят Райков и вътрешният министър Първанова са знаели много преди този момент, незабавно откакто чиновниците на ДАНС са се задействали по сигнала, подаден до прокуратурата по-рано същия ден. От многочислените обстоятелства ще изведа още един път най-главното: В печатницата в Костинброд, която е на политик от ГЕРБ и която е отпечатала бюлетините за изборите, са открити близо 400 000 бюлетини, напечатани отвън поръчката, опаковани и сложени на палети с надписани дестинации, до които би трябвало да стигнат – Кърджали, Шумен, Благоевград и т.н. 

Основната замяна, която още тогава започнаха да правят самите гербаджии благодарение на медийния си слугинаж доста наподобява на реакцията след диалога „ Мишо Бирата ”. И в двата случая бе прибавен класическият принцип на хванатите в невярност: отричайте всичко и до дъно, даже да са ви заварили голи в спалнята, легнали един върху различен.
 
„ Скъпа, не е това, което си мислиш! ” 

Забележете ловкия израз, който се използва. Нямат храброст да кажат непосредствено: „ Не е това, което виждаш ”, тъй като очевидностите на голите тела могат мъчно да бъдат опровергани, а стартират тънка операция, с която да внушат, че очевидното е плод на мисълта, а оттова и на въображението, което си е измислило изневярата. „ Не е това, което си мислиш. ” Крайната цел е излъганият да се досамозалъже в неизбежното бягство от действителността, която му е предизвикала ужасна болежка. След сходна безочливост някои хора вземат куфарите си и скъсват вечно с измамника, други вземат кухненския нож и довеждат нещата до същинска покруса, само че болшинството избират да се самозалъгват, да си затворят очите и да не помнят, че са били излъгани. В това отношение Борисов е същински първенец, който живее хилядния си живот на политик, уличаван в неистина. В други страни хванатите в машинация политици мъчно получават втори късмет, а единствено по изключения трети. 

У нас, в случай че Бойко Борисов престане да лъже, всички ще спрат да му имат вяра. 

Но да се върна на бюлетините. Основната замяна се състои в следната теза: Бареков е основният провинен, тъй като раздуха абсурда в ТВ7, а прокуратурата е помощник в поръчката против ГЕРБ, дадена от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това следва от обстоятелството, че Мая Манолова е подала сигнала за бюлетините в петък, а хората на Доган се изметнаха от сделките си с Борисов и направиха коалиция със Сергей Станишев след вота. Според бранителите на тази теза поради абсурда ГЕРБ са изгубили 5-6%. Забележете, че както при „ Мишо Бирата ”, по този начин и тук главните причини не се градят върху обстоятелството или събитието, а върху интерпретациите за него, външните условия, които го съпровождат, и всичко, което се отнася до въображението, а не до очевидното. При „ Мишо Бирата ” ни питаха от кое място сме взели записите и какво ли още не, единствено и единствено да не се съсредоточат върху думите на Борисов: „ Изкарай ги (митничарите) оттова (фабрика за алкохол, която работи незаконно)… Аз (премиерът) съм поел ангажимент да не го окачам Мишо (бизнесмен, притежател на контрабандно творби алкохол) ”. В случая с Костинброд се пробваха да си измият ръцете с Николай Бареков – но за какво го бил оповестил, кой му го бил споделил, за какво не си мълчал и така нататък, и с прокуратурата, която се месела в политиката и впрочем. Според тази теза излиза, че Бареков, пък и всички медии, както и прокуратурата е трябвало да замълчат при съществуването на няколкостотин хиляди бюлетини, открити два дни преди изборите? 

Това е налудничаво, макар че следените от Борисов медии биха замълчали. Това изяснява и обстоятелството, че информацията е изтекла към Бареков – тогава единственият публицист с достъп до огромна телевизия, който към този момент се бе обърнал против Бойко. Ако тази информация бе стигнала до Българска национална телевизия, Нова ТВ или бТВ, тя просто нямаше да бъде излъчена. Основната теза на лъжците от ГЕРБ се основава на изказванието им, че нищо не е потвърдено. Че прокуратурата не е намерила и показала виновника, както и метода, по който би се облагодетелствал от въпросните бюлетини. Това изказване има напълно елементарен отговор, който ненапълно бе даден от Сотир Цацаров на упоменатата конференция – тогава той сподели в момент на пределна откровеност, че прокуратурата не може да разчита нито на ДАНС, нито на Министерство на вътрешните работи, нито на НСБОП, нито на която и да е работа за сигурност в работата си по съществени каузи. Около самия скандал в Костинброд има, меко казано, демонстрация на тежка несръчност, непросветеност и безхаберие от страна на изпълнителната власт, само че това си коства да бъде разказано в детайли различен път.

Сега единствено ще прибавя, че надали Мая Манолова е била първата, която в петък е научила за отпечатаните бюлетини. Твърде евентуално е информацията за тях да е изтекла много по-рано, може даже и с няколко дни, а уредниците на фалшификацията от страна на ГЕРБ да са били известени, че са разследвани, от същите служби, които е трябвало да ги проверяват. Затова и всички са замръзнали и нищо не са подхванали с отпечатаните бюлетини. Затова те не са били натоварени на камиони и закарани в Кърджали, Благоевград и така нататък Това е доста просто и разумно пояснение. Бюлетините не са влезнали в приложимост и с тях не е осъществено закононарушението имитация, тъй като е изтекла информация, че има заплаха прокуратурата да реализира акция, и гербаджиите са се отказали от тази партида. Дали е имало друга и дали спомагателни бюлетини не са отпечатвани за предходните избори, проведени от ГЕРБ, можем единствено да се досещаме. Лично аз не се колебая, че е по този начин. 

Работата е там, че пропагандаторите на „ Костинбродската спекулация ” не могат да отговорят на елементарния въпрос –

за какво са отпечатани близо 400 000 спомагателни бюлетини отвън необходимите 

и в нарушаване на формалната поръчка и всички изборни правила? При това в частна печатница. Кой частник ще си унищожава бизнеса с такова безумно държание, в случай че не е за и не е заплатен? Разбира се, че тези бюлетини са отпечатани, с цел да влязат в нерегламентирана приложимост по време на изборния развой. Те са планувани за имитация на изборите. Как нямат позор тези, които приказват, че това било скрит план против ГЕРБ, откакто точно ГЕРБ е виновен за тази машинация? Повтарям, че самото печатане на 400 000 бюлетини е отвън всички правила и съставлява машинация. Това, че законодателството ни е зле, прокурорите неуки, а медиите сервилни, не анулира очевидността на случилото се. ГЕРБ приготви 400 000 бюлетини, с цел да фалшифицира изборите – това е истината, а всичко останало са приказки от вида на „ Не е това, което си мислиш ”. Който обича да го вършат на простак, може да ги слуша.

Аз обаче се отвращавам от нахалството не толкоз на гербаджиите, колкото на тези десни потреси, които ги пазят обществено. На тези адепти за морал в политиката с вувузели в уста, които редовно си затварят очите за закононарушенията и лъжите на ГЕРБ. Особено за тази грандиозна замяна, която се пробваха да създадат предходната година и която няма аналог в новата българска история. 400 000 подправени бюлетини! Разбирате ли размаха на този сюжет? Осъзнавате ли, че това е скандал, след който във всяка страна ГЕРБ нямаше да го има, а няколко държавни служители от служебното държавно управление щяха да са в пандиза?  

Тук е мястото да попитаме Росен Плевнелиев за какво е мълчал, откакто е схванал за бюлетините. Ако президентът бе излязъл с послание по този въпрос, нямаше да има истерични реакции, нито нужда информацията да изтича през медиите, с цел да види въпреки всичко бял свят. Като патрон на държавното управление, което организира избори, Плевнелиев бе задължен да реагира на този невиждан случай и самичък да изиска от прокуратурата цялостното му следствие, както и цялостната му гласност, с цел да не остават съмнения. Разбира се, че отговорност носят и служебният министър председател Марин Райков, и министърът на вътрешните работи Поли Първанова, които също са били известени ден преди въпросната събота, само че не са сметнали за належащо да реагират. С мълчанието си и президентът Плевнелиев, и служебният министър председател Райков се трансформират в съучастници на измамата. Не са реагирали, тъй като доста добре са си дали сметка кой стои зад това – общият им шеф от Банкя.  

И на края за неуместната теза, че Николай Бареков, ТВ7 и няколко уеб страницата, които бяха по-активни в деня за размисъл, са лишили 5–6% от ГЕРБ. Тук несъмнено се надценява българският гласоподавател. Става дума за няколкостотин хиляди души, които са си трансформирали мнението, осведомено, главно през интернет и ТВ7 и в границите на няколко часа са решили да не гласоподават за ГЕРБ, отвратени от тяхната машинация. Това звучи като прекрасен сън. Ако гласоподавателите бяха толкоз дейни и будни, България щеше да е с най-малко 10 години напред в развиването си. Приемем ли тази логичност за вярна, то след „ Мишо Бирата ” и три години трудове и кавги към този проблем ГЕРБ да бяха изчезнали съвсем… Дори не загатвам двайсет други равностойни абсурда, забъркани от Борисов и Цветанов, които във всяка друга страна от дълго време биха ги изхвърлили от политиката.  

Тук всяка неистина им се прости. 

Ще забележим докога, само че е доста наивно да се твърди, че на 11 май сериозен % от гласоподавателите са получили морално прояснение в границите на няколко часа и са санкционирали ГЕРБ за измамата, а след това отново са получили прояснение и са разбрали, че са излъгани в действителност от Цацаров и неприятните комунисти, та в този момент отново се канят да гласоподават за ГЕРБ, както сочи социологията. Това просто не е правилно и звучи неуместно. 

Генералната цел на тези неистини, в това число и за по този начин наречената Афера „ Костинброд ” е да ни внуши, че ГЕРБ не управляваха в последната година не тъй като са некадърни и бяха изгонени от властта посредством митинги, а тъй като злите сили, комунистите и мафията са им скроили скрит план и принудително са ги свалили от власт. Цели се още да бъдат забравени закононарушенията и безобразията, вършени от държавното управление на Борисов, и да се внуши, че той и ГЕРБ нямат нищо общо с неприятното в българската политика и по тази причина са единствената опция на идните избори. А то е тъкмо противоположното – в способността си да творят зло ГЕРБ нямат опция в България, а опитът им преди година да подменят изборните резултати с 400 000 подправени бюлетини е единствено едно малко доказателство за това.  

Текстът е оповестен във в. " Галерия " на 11.09. 2014г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР