Снимка: Булфото, архив7500 варненци са загубили работата си през септември

...
Снимка: Булфото, архив7500 варненци са загубили работата си през септември
Коментари Харесай

Драстично увеличаване на безработните във Варна, сочат данните за септември и октомври

Снимка: Булфото, списък

7500 варненци са изгубили работата си през септември и октомври. Това сочат данните за регистрирани в Бюрото по труда, оповестява Българска национална телевизия.

За същия интервал на предходната година записаните в Бюрото по труда безработни са с 3000 по-малко. Този растеж се дължи на пандемията от COVID-19, поради която доста сезонни служащи бяха освободени по-рано.

Владимир Иванов до неотдавна е работил във компания за озеленяване. Надява се при започване на идната година обстановката в страната да се възстановява и да се върне още веднъж на работа.

" Свърши сезонът, свърши и работата. Затова ", разяснява той.

Най-често в Бюрото по труда във Варна се записват хора, които са работили в областта на хотелиерство, ресторантьорство, търговията и услугите. Те са измежду най-засегнатите от рецесията с ковид браншове в стопанската система.

" Влияние върху динамичността на пазара на труда оказа освобождението на лица, заети в сезонните действия, най-вече в областта на туризма. Слабият сезон по Северното Черноморие наложи заетите в туризма да бъдат освободени по-рано от елементарното ", изясни шефът на Бюрото по труда Мария Драгнева.

Близо 200 работодатели от Варненска област са кандидатствали по новата мярка в поддръжка на затворените бизнеси. Очаква се обезщетения от страната, по 24 лв. дневно, да получат близо 1000 служащи, които излизат в неплатен отпуск.

" Специално за Варна 16 000 работни места са непокътнати по стратегиите. Около 17 милиона лв. са вложени ", съобщи общественият министър Деница Сачева.

За да се избегне чакането на опашка и скупчването на доста хора на едно място, безработните и работодателите могат да подават своите документи по електронен път.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР