Снимка: Булфото, архив48 активисти на ГЕРБ във Видин обявиха миналата

...
Снимка: Булфото, архив48 активисти на ГЕРБ във Видин обявиха миналата
Коментари Харесай

Капитал: Защо 48 човека напускат ГЕРБ във Видин

Снимка: Булфото, списък

48 деятели на ГЕРБ във Видин оповестиха предходната седмица, че заедно напущат партията, написа " Капитал ".

Подобен обществен спор е извънредно рядко събитие в партията, която ръководи България през последните 10 години. Разногласията в нея нормално се вземат решение без никакъв звук, а засегнатите, или несъгласните просто се отдръпват. В доста от случаите повода споровете да не се изнасят отвън партията е преданост, а в други - боязън. Всички функционери на ГЕРБ са виждали какво се случва с съперниците на партията или тези, които остават без отбраната, която ръководещите оферират на разнообразни равнища - от държавните проверяващи и контролиращи органи, до прокуратурата.

Сред напускащите ГЕРБ във Видин в този момент са някогашният кмет на града Огнян Ценков, който е и общински консултант, и някогашната регионална шефка Албена Георгиева. До този миг от партийната централа на ръководещата партия публично не са взели отношение по въпроса с проблематичната локална конструкция, само че оповестеният от напусналите като един от мотивите за крайното им решение - депутатът и регионален координатор на ГЕРБ във Видин Владимир Тошев удостовери за подадените 48 заявки с искане за преустановяване на участието на деятелите от партията. Бившият кмет на Видин и сегашен общински консултант Огнян Ценков разгласи решението си за разлъка с ГЕРБ още преди месец. В профила си във фейсбук той заяви, че дружно с Калин Каменов, също общински консултант, са подали заявки за овакантяване на ГЕРБ. " През целия си живот съм отстоявал правилата си и съм оставал правилен на себе си. Това ми е носило и позитиви, и негативи. Но в никакъв случай не съм се страхувал да пазя позиции и да се боря за възгледите си. Напускам партия ГЕРБ, тъй като не одобрявам политиката и дейностите на локалните представители и ръководители на партията както за развиването на община Видин, по този начин и за развиването на партията на локално равнище ", написа той в обществената мрежа. Подобни претекстове за раздялата си с ГЕРБ е показала и някогашната регионална шефка Албена Георгиева. " Напускам ГЕРБ, откакто от медиите разбрах, че някогашните ми сътрудници от локалното управление считат да ме предложат за изключване от партията. Считам, че в създалата се обстановка моето място към този момент не е в редовете на ГЕРБ - Видин ", написа тя в обществената мрежа преди четири дни.
Депутатът и регионален координатор на ГЕРБ във Видин Владимир Тошев удостовери решението на 48-те да изоставен ГЕРБ. Пред " Капитал " той посочи, че молбите не са подадени в офиса на партията във Видин, а непосредствено в централата на ГЕРБ в София. " От инспекция в нашия указател установихме, че петима от тях не са членове на партията. Една забележителна част от деклариралите, че желаят да изоставен, членуват в ГЕРБ от есента, а няколко индивида са от 7-8 година в партията ", сподели той. По думите му заявките на всички са еднотипни и в тях не са посочени претекстове. Една от аргументите за напускането съгласно Тошев е " незадоволеност от резултатите от последните локални избори ". " Огнян Ценков загуби изборите, а Албена Георгиева беше заменена като регионален шеф на Видин ", счита Тошев. Той посочи, че напрежението в локалната конструкция на ГЕРБ в града е още от есента на предходната година и е обвързвана с кметската номинация в града. " Когато вървяха номинациите за кметове за локалните избори при започване на септември, ние предложихме още две номинации за претенденти на ГЕРБ за кмет, с изключение на Огнян Ценков. Тогава на събранието, което протече много бурно, те заплашиха, че в случай че не бъде повдигнат Ценков, те са подготвени да стачкуват пред централата в София ", сподели Тошев. За някогашната регионална шефка пък Тошев твърди, че е заменена, тъй като " против нея текат инспекции по планове, за които има установени нарушавания ". Според него другата причина за напускането на някогашния кмет на Видин е, че той се готви да взе участие в нов политически план.

Огнян Ценков загуби локалните избори предходната есен от доктор Цветан Ценков, повдигнат от локалната коалиция Съюз на демократичните сили, в която влизат още пет партии, сред които Национална движение „Симеон Втори", " Нова опция " и Земеделски национален съюз. Бившият регионален шеф Албена Георгиева пък беше освободена от поста в края на февруари тази година и на нейно място беше назначен Момчил Станков, който беше регионален шеф на Видин в предходния мандат на Бойко Борисов от квотата на Реформаторския блок.
 

Огнян Ценков: Случи се необяснимо изменничество

Защо напускате ГЕРБ?

- Аз си подадох заявката за овакантяване на ГЕРБ още преди два месеца. Не мога да кажа какъв брой тъкмо още членове напущат структурата на партията, само че за мен по-важни са аргументите за това, тъй като мисля, че този развой занапред стартира. Една от главните аргументи е противоречие с политиките на регионалното управление както в партиен аспект, по този начин и по отношение на развиването на община Видин. Случи се едно неприемливо изменничество, което аз въобще не чаках, че може да се случи по отношение на мен като претендент за кмет на Видин, откакто имахме един сполучлив мандат. Защитихме престижа на политическа партия ГЕРБ и хората във Видин повярваха, че точно с ГЕРБ ще се развият нещата. Гласуваха интензивно и на европейските избори, и на предварителните национални избори. За локалните избори за ГЕРБ работиха хора, които не са партийни членове, тъй като повярваха, че това е вярната идея. И в последна сметка на кметския избор се получи измяната, което докара до загубването на извоювани избори.

Искате да кажете, че хора от локалното управление на ГЕРБ са работили против вашата кандидатура за втори мандат за кмет?

- При нас идваха жители и ни подаваха сигнали, че регионалният координатор Владимир Тошев работи против моята кандидатура, привиква хора и ги убеждава да не гласоподават за мен, а за доктор Цветан Ценков. Впоследствие имаше сигнали и за други членове на общинското управление на ГЕРБ във Видин. Аз разговарях с тях, само че те отричаха. В последна сметка обаче, когато след изборите се организира изборът за ръководител на общинския съвет, където аз бях претендент от групата на ГЕРБ, получих единствено седем гласа от общо 12 общински съветници.

Не сме съгласни с политиката на партията за развиването на общината и тъй като в медиите се тиражира желание в общинския съвет да бъдат обединени общинските съветници от ГЕРБ и от коалиция Съюз на демократичните сили. На последните локални избори ние бяхме съперници. Хората, които гласоподаваха за другите листи в изборите и за другите мажоритарни претенденти за кметове, ни поддържаха поради нашата платформа. Така че няма по какъв начин в общинския съвет да се обединят съветниците от двете обединения. Това най-малкото е замяна на вота на гласоподавателя.

Как ще продължите да работите в общинския съвет?

- От общо 12-те общински съветници от ГЕРБ, които са най-голямата група във видинския общински съвет, трима не сме съгласни с това обединяване сред групите на ГЕРБ и коалиция Съюз на демократичните сили и напущаме. Освен мен това са още сътрудниците Калин Каменов и Венци Пасков. Двамата с Калин Каменов сме членове на ГЕРБ и напущаме партията, а Венци Пасков не е член на ГЕРБ, а от гражданската квота. Ще образуваме група в общинския съвет, тъй като според правилника имаме право на това, както и да излъчим зам.-председател на общинския съвет.

Казвате, че сте недоволни от политиката на локалното управление на ГЕРБ. А какво е отношението ви към политиката на централното управление на партията?

- Политиката на локалното управление се дефинира от централното и в този смисъл имаме и към тях възражения. Първо по време на предизборната акция ние информирахме управлението на партията и чакахме да бъдат спрени дейностите против нас. Това ни беше дадено от управлението, само че то не се случи. Очаквахме да има някаква правдивост, тъй като имахме и други срещи на централно равнище. Но това не се случи. Най-лошото е, че доста хора пострадаха. Сегашният кмет на Видин, макар че беше конкурент на ГЕРБ на изборите, след това беше припознат като кмет на ГЕРБ при представянето на кметовете на партията, което управлението направи след локалните избори в София. Той влезе в реваншизъм по отношение на общински чиновници и кметски наместници, които бяха работили за идеята ГЕРБ. Тези хора бяха унизени и си изгубиха работата. Като по думите на общинските чиновници при тяхното освобождение им е било казвано, че това е по гледище на Владимир Тошев, който бил изготвил лист. Беше заменена регионалната шефка Албена Георгиева с човек, който няма нищо общо с ГЕРБ. Ние считаме, че това е нарушаване на устава, тъй като там са написани процедурите за издигане на претенденти за изборни длъжности.

Срещали ли сте се с централното управление на ГЕРБ, преди да решите да напуснете партията?

- На 6 декември имахме среща с изпълнителната комисия на ГЕРБ. С мен бяха още 11 души, които потвърдиха това, което споделих дотук. На нея участва и регионалният координатор Владимир Тошев. Тогава ни беше обявено, че той ще бъде отхвърлен, само че след това това не се случи.

Според господин Тошев вие напускате партията, с цел да участвате в нов политически план. Това по този начин ли е?

- Предполагам, че в този момент се вършат сходни изказвания освен от него, а и от други хора, с цел да се опитат по всевъзможен метод да ни изкарат отговорни за нещо предумишлено за да спасят себе си и за следващ път да оцелеят. Четох в медиите какви ли не изказвания по мой адрес - че съм щял да върша партия с Цветан Цветанов и даже с Михаил Миков. Аз почитам и двамата. С господин Миков имам положителни връзки, макар че е от Българска социалистическа партия, като видинчанин и като загрижени за Видин, тъй като напълно отговорно мога да кажа, че господин Миков като някогашен депутат от този край е направил нещо за града. Например като ръководител на Народното събрание той включи Видин в градовете равнище 2 и с помощта на това ние осъществяваме планове за 38 млн. лева по оперативна стратегия " Региони в напредък ". С господин Цветанов сме имали положителни връзки в качеството му на уредник на ГЕРБ. Той постоянно е проявявал внимание и почитание към нашия район. Цялостната поддръжка морална и финансова през моя мандат като кмет на Видин беше с неговото подпомагане. Имал съм няколко диалога с господин Цветанов и бях поканен на събитие на неговия Евроатлантически център за сигурност при започване на март в София. Очаквам господин Цветанов да пристигна във Видин по отношение на планувано събитие в тази тенденция. Познавайки господин Цветанов и наблюдавайки обстановката сега в страната, в случай че той вероятно реши да сътвори някакъв нов политически план и аз бъда поканен, за мен ще бъде чест да вземам участие в подобен план.

След като си подадохте молбата за овакантяване и откакто и други членове на ГЕРБ-Видин направиха същото, някой от управлението на ГЕРБ свърза ли се в вас и изиска ли да беседва с вас?

- Не. От медиите желаеха изявленията, само че от управлението - не.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук . Потребителс
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР