Снимка: Булфото, архив Всички християни - православни, католици и протестанти,

...
Снимка: Булфото, архив Всички християни - православни, католици и протестанти,
Коментари Харесай

Празнуваме един от най-големите църковни празници - Благовещение! Ето кой празнува и какво се прави

Снимка: Булфото, списък
Всички християни - православни, католици и протестанти, честват през днешния ден един от най-големите църковни празници - Благовещение, на който се уважава едно от най-големите тайнства в християнството.

Според Библията на този ден Архангел Гавриил оповестява на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос.

``
реклама

За случилото се споделя в Евангелието на Лука. Затова празникът се уважава от майките, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница.

Благовещение се чества от всички съществени християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство.

Празникът е одобрен от православната черква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение постоянно се чества на 25 март. Празникът Благовещение се назовава още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята стартира да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, по тази причина на този ден наложително би трябвало да се яде " нещо зелено " - коприва, спанак, лапад.

Традиция е също на трапезата да има риба, като нормално се подготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според националните вярвания на този " мил ден " по-леко и бързо зарастват всички рани и по тази причина най-често тогава се продупчват ушите на дребните момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Вярва се, че в случай че на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят доста сладки плодове.

На този ден се става рано, с цел да е богата годината.

Имен ден честват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР