Снимка Булфото, архивТе бяха и доста брутални към мен, когато

...
Снимка Булфото, архивТе бяха и доста брутални към мен, когато
Коментари Харесай

Външният ни министър пред Ди Велт: Разсърдиха се, че критикувам честването на Тито, а то е като да честваш Хитлер

Снимка Булфото, списък

„ Те бяха и много брутални към мен, когато се осмелих да подлагам на критика честването на 40-годишнината от гибелта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е умъртвил до 1.7 млн. души в някогашна Югославия за по-малко от 10 години. И към момента го почитат. Кметът на Скопие (Петре Шилегов от СДСМ) е партиен другар на Заев (премиерът на Северна Македония Зоран Заев). След това към този момент не бях толкоз известна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се празнува гибелта на Хитлер “, споделя външният ни министър Екатерина Захариева в изявление за немското издание „ Ди Велт “, представено от в което приказва за аргументите за ветото, което България наложи на старта на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

По думите ѝ поддръжката на България за присъединение на всички страни от Западните Балкани постоянно е била доста поредна, само че в никакъв случай безусловна. „ Подобно на други страни членки ние считаме, че всички, които желаят да станат членове, би трябвало да бъдат готови да стартират договарянията по присъединение. Още през март, когато подкрепихме началото на договарянията за присъединение с Република Северна Македония и с Албания, решението беше обвързано с изискване. Освен всичко останало, Северна Македония трябваше да покаже забележими резултати от използването на контракта за добросъседски връзки “, споделя външният министър на България.

Според нея дебатът се върти към разногласията, свързани с историята, само че става въпрос за доста повече точки от контракта за добросъседство, които не се извършват от прилежащата ни страна.

„ Инфраструктурата, да вземем за пример. Срамота е, че като прилежащи страни нямаме нито една железопътна връзка между тях. При това се намираме по пътя на Паневропейски кулоар № 8, който би трябвало да свързва България, Северна Македония и Албания. Има големи закъснения. И това не го открива единствено България, само че и интернационалните институции, които го финансират. Те губят 130 млн. евро. За бюджета по присъединението Северна Македония не е предложила нито един инфраструктурен план в направление Изток – Запад ”, сочи първият ни посланик.

Захариева е безапелационна, че по никакъв метод не отхвърляме правото на македонците да се самоопределят или да назовават езика си, както желаят. По думите й страните не признават езици или народи, а единствено други страни. „ През последните 10 години 88 450 македонци получиха българско поданство въз основа на своя генезис. Те са български и европейски жители. И те също имат правото на самоопределяне. Но през днешния ден всеки, който в Република Северна Македония се дефинира като жител с български корени, бива дискриминиран. Буквално преди три седмици няколко групи разпространиха персонални данни и адреси на такива хора, като част от тях бяха застрашени с обесване “, акцентира външният ни министър.

На въпроса дали договарянията въпреки всичко ще бъдат стартирани в границите на немското председателство на Европейски Съюз, което завършва в края на годината, Захариева отговори: „ Ще изтъквам френския президент: „ Качеството е по-важно от скоростта на процеса “. Ще продължи толкоз, колкото е належащо. "

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е показал във вторник част от нон-пейпъра, който предходната седмица е бил връчен на българското държавно управление.

Той разгласи, че опозицията в неговата страна демонстрира своенравие. „ Първоначалните ѝ апели бяха да не продаваме идентичността, езика и други сходни. Сега питат за какво не сме се договорили с България. Това безразсъдно държание няма край. Още един път ясно удостоверявам, че става въпрос за нон-пейпър, за документ, в който се обменят хрумвания “, споделил е Заев, оповестява МИА, представена от БГНЕС.

В документа е записано какво значи цялостното и какво късото име на страната. Обяснява се, че късото название не провокира териториални искания към България и че няма никакви аспирации за други територии отвън политическия индивид Република Северна Македония. Страната няма териториални искания по отношение на който и да било от съседите, акцентира министър председателят. Допълнително се делегира правото на България да бъде втората страна, която ще пази македонското въздушно пространство. Предоставени са уверения, че Северна Македония няма да се намесва във вътрешните работи на България или на която и да е от страните, в това число и по въпроса за правата на малцинствата, които са интернационално контролирани. В нон-пейпъра се съдържат и оферти по какъв начин двете страни да се оправят с изблика на диалект на омразата с съответни хрумвания и образци.

„ Намерението ни е да продължим да беседваме с България. Винаги ще използваме всички благоприятни условия и механизми за диалог за този противен проблем, с който се сблъска страната ни “, декларирал е още Заев. И е показал: „ Това, че сме македонски народ и че езикът ни е македонски на никое място не се оспорва и за това не се договаря. Впрочем и българската страна удостовери това няколко пъти обществено. А историята в действителност би трябвало да бъде оставена на историците. “

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи прикани Европейски Съюз да постави завършек на „ изнудването “ на страната му посредством налагане на нови спънки пред участието й в блока, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

„ Европейският развой не би трябвало да води до изнудване на която и да е страна от Европа или Западните Балкани “, съобщи външният министър Буяр Османи по време на онлайн конференцията.

" Усилията ни за положителни връзки със съседите не бяха възнаградени ", сподели той и добави, че разправията с България ще има негативно влияние върху целия Балкански район. В същото време той приветства поддръжката, която Скопие е получил от 26 страни от общо 27 в Евросъюза.

След диалози с Османи чешкият външен министър Томаш Петричек съобщи, че се надява до края на годината да бъде реализиран компромис. „ В рамките на Европейски Съюз се водят доста интензивни договаряния за това по какъв начин да се реализира пробив... бихме желали да реализираме компромис тази година, " сподели Петричек. Според него, Европейски Съюз би трябвало да резервира статута си на благонадежден сътрудник за страните, които ползват промени и „ си пишат домашните “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР