Снимка: bTVЗагуба за ветроходния ни флот – учебно-туристическият ветроход Роял

...
Снимка: bTVЗагуба за ветроходния ни флот – учебно-туристическият ветроход Роял
Коментари Харесай

„Роял Хелена” отплава. Завинаги

Снимка: bTV

Загуба за ветроходния ни флот – учебно-туристическият ветроход „ Роял Хелена ” беше продаден в чужбина. Скъпа поддръжка, задължения и липса на туристически интерес направиха българския транспортен съд недоходоносен.



Той към този момент пори вълните на карибския басейн под името „ Мария Тринидад Санчес ”. И е благосъстоятелност на въоръжените сили на Доминиканската република.

Дългогодишният капитан на другата образователна баркентина Тома Томов закарва кораба до Карибско море: „ За да се направи едно качествено образование би трябвало да има първо добре поддържан транспортен съд, а той заради неприятен мениджмънт през последните години не беше поддържан добре, второ би трябвало да има добре подготвен екипаж ”.



Снимка: bTV

Годишната прехрана на подобен ветроход е стотици хиляди левове. „ Цяла зима би трябвало да се платят заплатите на този екипаж, тъй като не става да ги сменяш като камериерки по хотелите всяко лято и става нерентабилно. Билетчето, с цел да се покрият разноските, би било толкоз скъпо, че не би покрило разноските ”, разяснява Лъчезар Братоев от Асоциацията на яхтените пристанища.

За краха на баркентината способства и морски случай предходната година, когато тя удари транспортен съд в холандско пристанище.

 



„ Роял Хелена ” е строена като копие на баркентината Калиакра. А през днешния ден корабът-близнак стои вързан за брега на Морската гара във Варна и рядко се употребява за образователни цели. Последното знаменателно корабоплаване на „ Роял Хелена ” беше преди две години, когато дружно с посестримата си взе участие в регатата „ Тол шипс ”.

Фирмата притежател отхвърли коментар. А съгласно туристическия отрасъл, нискобюджетните туристи, които привличаме, нямат интерес от развлекателните услуги по море.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР