Снимка: бТВПознавам Гинка Върбакова от 20 години – и нея

...
Снимка: бТВПознавам Гинка Върбакова от 20 години – и нея
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Гинка Върбакова е интелигентен и почтен човек

Снимка: бТВ
Познавам Гинка Върбакова от 20 години – и нея и фамилията?. Тя е млад, образован и честен човек. Това сподели в предаването „ Тази събота ” по бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Петкова подаде оставка по съвет на премиера Бойко Борисов ден откакто след като стана ясно, че до неотдавна незнайната компания „ Инерком ”, чийто притежател е Гинка Върбакова, купува активите на ЧЕЗ в България. Причината за оставката беше нейното другарство с Върбакова. Коалиционните сътрудници в държавното управление обаче взеха решение тази седмица, че няма да одобряват оставката?.
Петкова изясни, че с Гинка Върбакова и брачна половинка? я срещнал неин прочут, който по-късно станал кум на двойката. Върбакова е приключила филология, а брачният партньор? – нуклеарна енергетика, изясни енергийния министър. Петкова е безапелационна, че общ бизнес с Върбакова няма. Тя посочи, че в никакъв случай не се е занимавала с бизнес.
В отговор на обвиняванията на Румен Овчаров от Българска социалистическа партия тя го посъветва да прочете държавната тактика от 2003 година за продажбата на ЕРП-тата, която е 2017 страници. Вчера Овчаров сподели, че съгласно него има явна сделка с българската страна в договорката за ЧЕЗ, цената на активите на компанията у нас е повишена 1.5 пъти.
ЧЕЗ стартира да изследва опцията България да взе участие в покупката на електроразпределителното сдружение, оповестиха от компанията през вчерашния ден. Според " Инерком " резултат може да има до няколко седмици.
Още идната седмица екип от юристи и експерти ще бъде осведомен с тематиката, с цел да реши дали възможното приобщаване на българската страна ще опонира на законите както в Чехия, по този начин и в България, съобщи Нова ТВ. Основна спънка е арбитражното дело, по което чешката компания-майка съди България за 500 млн. евро. От ЧЕЗ са безапелационни, че не желаят да губят пари по него.
Говорителката на ЧЕЗ Груп Алице Хоракова съобщи, че договарянията са завършили, само че компанията въпреки всичко е решила да отговори на молбата на българското държавно управление, да ревизира дали страната може да се включи в договорката. „ Въпреки че българското държавно управление не прояви интерес за влизане в процеса по продажбата, който протичаше през миналата година, ЧЕЗ ще прегледа настояването, показано от нашия бизнес сътрудник, и ще изследва опциите ”, се споделя в публична позиция на ЧЕЗ. Дотогава Гинка Върбакова остава единствен притежател.
" Това не е покупко-продажба на лека кола, с цел да става по телефона. Ако са имали някакви сериозин планове, би имало разменена писмена преписка. А това, което знам от министър Теменужка Петкова, е че тя не е виждала сходна преписка ", сподели през миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов. И добави, че държавното управление ще желае да се запознае с към този момент подписания контракт. " Много е евентуално да би трябвало да изчетем тези няколко хиляди страници, тези 15 кг контракт. Защото в случай че влизаме в него, би трябвало да знаем с какво се ангажираме. Със сигурност няма да ни го дават току по този начин - това е частен контракт., разяснява още Горанов.
По мотив на опасенията за арбитража финансовият министър сподели: „ Сигурно е едно – по никакъв метод страната няма да води неофициални диалози за някакво извънсъдебно съглашение и никога няма да прави отстъпки по отношение на зародилия спор сред българската страна и чешкото сдружение ”.
" Решението значи, че се пробват да мотаят няколко месеца договорката за ЧЕЗ и да се размине абсурдът.„ Много е значимо абсурдът да не се размива, митингите да продължат, а политическите партии, които са против тази договорка, да го включат в предизборните си стратегии и да бъде изпратен явен сигнал ”, сподели тази заран пред Нова ТВ ръководителят на " Нормална страна " Георги Кадиев. Той добави, че би трябвало да се стигне до анулиране на договорката, която съгласно него е „ неприятна ” и корупционна. Обществото не знае какви са капиталите, с които ще се купи ЧЕЗ, сподели още той и квалифицира договорката като политическа, защото зад нея „ стоят 3 милиона души, които са потребители ”.
Президентът на КТ „ Подкрепа ” Димитър Манолов от своя страна сподели, че съжденията на Кадиев са правилни за времето, когато ЕРП-то за пръв път е продадено. „ Ние продадохме държавното си сдружение на друго държавно сдружение ”, напомни той.
Според Манолов е изцяло обикновено страната да влезе в ЧЕЗ, защото и преди продажбата му го е имала. „ Проблемът е в това дали, в случай че страната влезе в тази благосъстоятелност, за което не би трябвало да има правни спънки, дали това ще повлияе на оня развой, по който тези желаят 500 милиона евро ”, акцентира президентът на КТ „ Подкрепа ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР