Снимка: btvnovinite.bgРъстът на населението намалява след кризата през 1997 г.

...
Снимка: btvnovinite.bgРъстът на населението намалява след кризата през 1997 г.
Коментари Харесай

Проучване: Ставаме по-ниски по време на криза

Снимка: btvnovinite.bg

Ръстът на популацията понижава след рецесията през 1997 година Това сочи изследване на Института по пробна морфология, патология и антропология с музей към Българска академия на науките.

„ Става въпрос за избрани поколения по година на раждане. При последните проучвания се откри, че по-ниски са тези, които са родени през 1996-1997 година по време на рецесията. Около 30% от растежа се образува през утробния интервал, а към 15% - през първата година от живота му ", изясни в „ Тази заран " антропологът доктор Рачо Стоев, началник на секция „ Антропология и анатомия " към ИЕМПАМ.

По думите му редица фактори въздействат на растежа - утежняване на храненето, неприятни условия на живот.

В края на предишния век и началото на този растежът на мъжете е идентичен - към 166 см. При дамите растежът за този интервал е към 155 см.Изследван е и растежът на студентите и учениците в България. Той се усилва за тези, които са родени през 1980 година За тези, родени след 80-а година, растежът стартира да понижава.Изследван е и растежът на мъжете у нас от древността до началото на XXI век.

„ Данните от най-ранните интервали са измерени въз основа на костните остатъци. При тях се вижда, че от османския интервал до ХХ век растежът не се трансформира - към 166 см. По време на робството той понижава, само че това събитие се следи в цяла Европа, освен у нас ", посочи антропологът.Като аргументи за това могат да се считат смяната в храненето, както и повишаването на общественото неравноправие.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР