Снимка:bTV Мобилни приемни на Националния осигурителен институт ще разясняват пенсионните

...
Снимка:bTV Мобилни приемни на Националния осигурителен институт ще разясняват пенсионните
Коментари Харесай

Мобилни приемни на НОИ ще разясняват промените при изчисляването на пенсиите


Снимка:bTV

Мобилни приемни на Националния застрахователен институт ще коментират пенсионните промени. Институтът ще е задължен да пресмята новите пенсии и по остарелия, и по новия метод.

С последната корекция, която се чака да бъде призната, се поставя точка на разногласието по какъв начин хората ще преценят, по който метод да им бъде изчислена пенсията.

Национален осигурителен институт ще я счита и по остарелия, и по новия метод, в случай че човек изиска това. И в случай че показа всички нужни документи. Ще се изплаща по-високият размер.

Ще има нов формуляр на заявката за пенсия, в който тази алтернатива ще е посочена. Който желае ще я отбелязва при попълването.

Според последните препоръчани ремонти – хората, които желаят остарелия метод на пресмятане, би трябвало да показват документи за прихода си за трите най-хубави години преди 1997 година, както и за интервала 1997 – 1999 година

Ако не бъдат показани документите, „ самостоятелният коефициент” ще се пресмята по новата методика, която взема поради единствено прихода след 1999 година

Мобилни приемни в страната ще коментират това.

На уеб страницата на Национален осигурителен институт ще има смесен калкулатор, който също да ориентира хората. До 2023 година Институтът ще счита по двата метода и ще изплаща по-високата пенсия, по-късно – единствено по новия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР