Снимка: БТАВ Иран бе екзекутиран бивш заместник-министър на отбраната Алиреза

...
Снимка: БТАВ Иран бе екзекутиран бивш заместник-министър на отбраната Алиреза
Коментари Харесай

Бившият ирански зам.министър на отбраната Алиреза Акбари бе обесен за шпионаж в полза на Великобритания

Снимка: Българска телеграфна агенция
В Иран бе екзекутиран някогашен заместник-министър на защитата Алиреза Акбари, приет за отговорен по обвинявания в шпионаж в интерес на Англия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Смъртната присъда на Алиреза Акбари бе изпълнена посредством обесване, оповестиха ирански държавни медии. 61-годишният Акбари, който имаше двойно поданство – иранско и английско до последно отхвърляше обвиняванията.

Вчера министърът на външните работи на Англия Джеймс Клевърли прикани Иран да не извършва смъртната присъда, която дефинира като политически стимулирана. Англия дефинира смъртната присъда като политически стимулирана и прикани за незабавното му освобождение.

В аудиозапис, излъчен от BBC Persian в сряда, Акбари сподели, че е признал за закононарушения, които не е направил след обилни мъчения.

Иранските държавни медии излъчиха видео в четвъртък, което съгласно тях демонстрира, че през 2020 година Акбари е изиграл роля в убийството на най-хубавия ирански нуклеарен академик Мохсен Фахризаде, за което управляващите упрекнаха тогава Израел. Във видеото Акбари не призна за присъединяване в убийството, само че споделя, че английски сътрудник е изискал информация за Фахризаде.

Държавните медии на Иран постоянно излъчват хипотетични признания на обвинени в политически упрекнати случаи.

Акбари е някогашен заместник-министър на защитата на Иран, който е живял в Обединеното кралство повече от десетилетие. Той беше задържан преди повече от три години, само че фамилията му и Министерството на външните работи взеха решение да не разгласяват случая, надявайки се той да бъде освободен като част от вътрешен развой на обжалване.  Съпругата на Акбари, Мариам, заяви пред Guardian, че брачният партньор й е родолюбец и е бил жертва на иранската фракционна политика.

Връзките сред Лондон и Техеран се утежниха през последните месеци, защото напъните за възкръсване на нуклеарния пакт от 2015 година, по който Англия е страна, бяха в застой.

Акбари бе екзекутиран на фона на вълната от митинги в Иран след гибелта на младата кюрдка Махса Амини, арестувана от нравствената полиция, тъй като не носела вярно своя хиджаб.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР