Снимка: БТАС редица събития в цялата страна българите отбелязаха 150-годишнината

...
Снимка: БТАС редица събития в цялата страна българите отбелязаха 150-годишнината
Коментари Харесай

България отдаде почит на Васил Левски

Снимка: Българска телеграфна агенция
С редица събития в цялата страна българите означиха 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Още от сутринта пред паметника на Левски в София се изви опашка от искащи да се поклонят пред националния воин. Част от жителите носеха цветя и развяваха български флагове.

След това президентът Румен Радев откри мултимедийна цифрова експозиция „ Изповедта на Апостола “ в Националната изложба „ Квадрат 500 “. В пантеона на българската независимост има записани доста имена, само че в националната памет Левски е непостижим. Малцина са обичани по този начин мощно и безусловно като Левски. Може би тъй като народът ни имаше потребност от своя Апостол на свободата – освен в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и през днешния ден – век и половина след неговото обесване, съобщи президентът. По думите на президента Васил Левски е единственият съдник, пред който всички българи се усещат равни.

В следобедните часове на днешния ден в храм „ Света София “ в столицата беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. Сред присъстващите в храма бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, основният прокурор Иван Гешев, служебните министри на опазването на здравето Асен Меджидиев и на културата Найден Тодоров, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на СОС Георги Георгиев. След това се организира шествие до паметника на Левски.

Вечерта президентът взе участие във възпоменателна гала пред паметника на Апостола в столицата. Точно век и половина ни разделят от деня, в който Апостолът на българската независимост бе обесен. За тези 150 година България претърпя доста – напредък, гнет, триумфи и крушения, само че почитта на българите към Васил Левски остана свята, а словата му надживяха епохите, сподели президентът Румен Радев в тържественото си слово пред паметника на Васил Левски. Чистата и свята република е надалеч, само че братството нерядко се демонстрира, добави президентът.

„ Когато българите протегнахме ръка на потърпевшите в Турия и Сирия, ние бяхме почтени за братското кредо на Апостола. Да, стихиите на днешното време са опустошителни – те нас обръщат, само че ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с почтен труд и почтено държание обръщат времето, съгласно великите думи на Левски. Правят го смирено, ден след ден “, сподели в словото си Румен Радев.

Президентът сервира венец пред паметника на Апостола на свободата.

На церемонията участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, министри от служебния кабинет, основният прокурор Иван Гешев, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, шеф на Военна академия „ Г. С. Раковски “ генерал-майор Тодор Дочев, представители на политически партии, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, общественици и жители.

Националният военноисторически музей (НВИМ) също означи 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата с вход свободен за непрекъснатата си хронологична и външна експозиция в почивните дни, осведомиха от НВИМ в своята фейсбук страница.

Пощенска марка във връзка 150 години от гибелта на Васил Левски бе валидирана на 17 февруари измежду изложбата „ Васил Левски в София и Софийско. 150 години памет и величие ”, оповестиха от Регионалния исторически музей в столицата (РИМ-София) в страницата си във Facebook.

Със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя Бургас отдаде респект към делото на Васил Левски. Организираната от Община Бургас гала се организира пред паметника на революционера в Морската градина. Десетки жители и публични лица, измежду които кметът Димитър Николов, регионалният шеф проф. Мария Нейкова, заместник-кметът Диана Саватева, представители на държавната и локалната власт, се включиха в поклонението, отдадено на 150-годишнината от гибелта на Апостола. По-късно обликът на Васил Левски се появи на бургаския плаж. Пясъчната статуя е дело на Пол Хогард и брачната половинка му Реми, които от няколко години живеят в Бургас и изненадват бургазлии с авторските си пясъчни творения.

Вчера варненският Музей на Възраждането подреди галерия „ Знаци на паметта “, отдадена на 150-годишнината от обесването на Васил Левски. Тя показва мостри на българската нумизматика, нотафилия, фалеристика, филателия и предмети, свързани с облика на Апостола на свободата, оповестяват от музея. Показана е най-старата пощенска марка с изображение на Дякона, издадена през 1929 година

По мотив годишнината бе проведено възпоменателно честване пред бюст-паметника на Апостола на свободата във Видин. На него участваха кметът на Общината доктор Цветан Ценков, регионалният шеф Огнян Асенов, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова, представители на Видинска света митрополия, на държавни и културни институции, на учебни заведения и детски градини, на политически партии, сдружения и жители.

В Габрово през вчерашния ден уважиха паметта на Васил Левски с поклонение и поднасяне на цветя. При морената до Регионална библиотека „ Априлов-Палаузов “, бе отслужена панихида в памет на починалите за българската независимост. Ученици от Начално учебно заведение „ Васил Левски “ – Габрово изнесоха рецитал „ Левски, име – знаме. Левски, име – купа. Знаменосец на Свободата “.

В Кнежа над 100 деца участваха в състезанието за рисунка, проведен във връзка 150 години от гибелта на Васил Левски, оповестиха от общинската администрация.

Вчера община Казанлък означи 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски с тържествено честване пред бюст-паметника на героя в едноименния парк, осведомиха от пресцентъра на локалната администрация. Честването стартира с литературно-музикалната стратегия „ 150 години величие “, с която деца от локалното Народно читалище „ Искра – 1860 “ припомниха за живота и делото на Апостола. На събитието участваха представители на локалната власт, на културни институти и родолюбиви организации, деца от детски градини и учебни заведения. Почетен часовой дадоха представителите на Регионален клуб от „ 23 Пехотен Шипченски полк “, а всички присъстващи уважиха паметта на Апостола с едноминутно безмълвие и поднасяне на венци и цветя, показват от общинския пресцентър.

Вчера в родния град на Апостола Карлово, на площад „ Васил Левски “, се организира възпоменателна гала в памет на националния воин. За българската православна черква Васил Левски е Дякон Игнатий, за един от първите му историографи – Захарий Стоянов, Левски е Баща на апостолите, а за нас Левски е независимост, сподели кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

„ Свобода, която той отбрани със личния си живот “, добави той. „ Левски остана във времето, Левски извърши дълга си, остава всеки от нас да направи същото, а времената, в които живеем – методът е единствено един – каузи трябват, а не думи “, сподели по време на церемонията служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Пред паметника Васил Левски събралите се хора резервираха едноминутно безмълвие, паднаха на колене и сведоха глави пред Апостола на свободата. Церемонията приключи с тържествена заря-проверка. На отбелязването на 150 години от гибелта на Васил Левски участваха и министърът на културата Найден Тодоров, регионалният шеф, общински съветници, духовни лица, генерали, офицери, сержанти, бойци и жители.

В Ловеч нощес с гражданско поклонение и боен обред на паметника на Васил Левски минаха възпоменателните събития във връзка 150 години от гибелта на Апостола. Присъстваха представители на локалната и централна власт, духовници, институции, жители, които сервираха венци и цветя на благодарност. В ритуала взе участие Националната гвардейска част. Тази заран се организира обичайният поход „ По стъпките на Апостола “, който потегли от Ловеч през историческата околност „ Пази мост “ до Къкринското ханче.

С тържества пред паметниците на Васил Левски в Монтана, Лом, Берковица и Вършец беше маркирана 150- ата годишнина от гибелта на Васил Левски, оповестиха от общините. В тържествата са взели участие доста жители, общественици, деца и общинските управления.

Перничани отрупаха с цветя паметника на Васил Левски в центъра на града. Признателните генерации сведоха глави пред подвига и героизма на Апостола на свободата. Във възпоменателната гала във връзка 150-ата годишнина от гибелта на великия българин се включиха кметът на Перник Станислав Владимиров, регионалният шеф Людмил Веселинов, политици, жители и доста деца.

Васил Левски желае да вижда българския народ единен в гонене на една обща цел, съобщи пред паметника на героя кметът на Плевен Георг Спартански. Много хора се събраха покрай признака на Плевен – храм-мавзолей „ Свети Георги Победоносец ”, пред бронзовия монумент на Левски, повдигнат по план на видния български ваятел Владимир Гиновски. Представителна рота на Плевенския гарнизон извърши военни почести. Деца от Детска градина „ Трети март “ рецитираха стихове и изпяха ария за националния воин. Тук бяха членове на клубове „ Млади възрожденци ” и „ Млади български гвардейци ”.

Много хора се стекоха през паметника на Левски в двора на едноименното учебно заведение в Разград, с цел да положат цвете в символ на благодарност, оповестиха от общината. Приветствия към присъстващите насочиха шефът на Основно учебно заведение ”Васил Левски ” Диана Първанова и заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев.

Осемдесет факли възпламениха нощес възпитаници от Разлог пред Кипревата къща в града, с цел да почетат паметта на Васил Левски. Сто и петдесет години след обесването на Апостола на свободата, жителите на града пазят загатна за учредения от Левски през лятото на 1869 година в тази къща революционен комитет от 12 души. Факелното шествие на възпитаници от учебните заведения в Разлог мина по централните улици до площада пред общинската администрация, където е повдигнат бюст – паметникът на Васил Левски.

В Силистра през вчерашния ден бе маркирана 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Проявата беше проведена от Община Силистра, Общинския комитет „ Васил Левски “ и Общинския клуб „ Христо Ботйов “. В катедралния храм „ Св. св. Първовърховни апостоли Петър и Павел “ беше отслужена панихида. Пред паметника на Апостола в крайдунавския град слова произнесоха доктор Юлиян Найденов – кмет на общината, и Драгомира Тодорова – шеф на Държавния списък в Силистра. Граждани, представители на институции, цивилен и политически организации поставиха венци и цветя.

Старозагорци през вчерашния ден се поклониха в общоградски обред пред паметника на Васил Левски, с цел да отдадат респект пред подвига на Апостола на свободата във връзка 150 години от кончината му. Това оповестиха от пресцентъра на локалната администрация. Тържественият обред стартира със заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество.

150-годишнината от гибелта на Васил Левски бе маркирана в Посолството на Република България в Япония, заяви във фейсбук страницата си Министерството на външните работи. На церемонията участваха представители на българската общественост и другари на България. Японските студенти, учещи български език в два японски университета – Сачико Ватанабе и Юичиро Киучи от Университета Сока, и Марие Инагава, Тамако Вада, Ами Кумакура и Рико Сонода от Токийския университет за непознати езици, рецитираха стихотворението на Христо Ботев „ Обесването на Васил Левски “. Барелефът на Васил Левски в посолството в Токио е открит през 2012 година във връзка 175 година от неговото рождение и съставлява копие на паметника на Апостола в центъра на София. Скулптурата е дарена от Народното събрание на Република България и фондация „ Васил Левски ”.

Източник: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР