Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през

...
Снимка: БТАОбобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през
Коментари Харесай

Русия разрушава бомбардирания театър в Мариупол, Зеленски предупреди за атаки през празничните дни

Снимка: Българска телеграфна агенция
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Руските управляващи в окупирания украински град Мариупол започнаха да унищожават по-голямата част от трагичния спектакъл в града, където съгласно украинските управляващи са били убити стотици при въздушна бомбардировка през март, съобщи Българска телеграфна агенция.

Видео, оповестено на украински и съветски уеб страници, демонстрира по какъв начин тежка техника унищожава огромна част от постройката, като в това време фасадата е оставена непокътната.

Украински публични лица осъдиха разрушаването като опит да се прикрият смъртните случаи при бомбардировката на 16 март и да се заличи украинската просвета.

Руски публични лица обявиха, че се реализират проекти за възобновяване на театъра в град, който е под техен надзор.

„ Театърът в Мариупол към този момент не съществува “, написа във Facebook украинският министър на културата Олександър Ткаченко. „ Окупаторите отстраняват следите от своите закононарушения и не се интересуват дали това е културно завещание и дали принадлежи на друга просвета “, уточни той.

Руската осведомителна организация ТАСС цитира шефа на театъра Игор Солонин, че се събаря единствено част от постройката, която не може да бъде възобновена.

Бомбардирането на театъра стана по време на продължителната съветска блокада на Мариупол – пристанище на Азовско море, което се счита за основно за линиите за доставяне сред регионите, които управляват съветските сили в Южна и в Източна Украйна.

В театъра се бяха скрили цивилни. От двете му страни бяха сложени огромни надписи „ Деца “. Според украинските управляващи при съветската бомбардировка са починали минимум 300 души, а съгласно някои оценки жертвите са повече.
Русия отхвърля да е бомбардирала театъра съзнателно.

Мариупол удържа съветските офанзиви над два месеца. Повечето здания са разрушени.
Зеленски предизвести за вероятни съветски офанзиви през празничните дни
Украинският президент Володимир Зеленски предизвести за вероятни съветски офанзиви през идните празници, съобщи ДПА.

„ С приближаването на празничните дни съветските терористи могат още веднъж да се задействат. Те презират християнските полезности и полезностите като цяло “, съобщи той в обичайното си видео послание.

Украинският президент прикани жителите да останат извънредно бдителни в идващите дни. „ Затова следете сигналите за въздушна паника, помагайте си и се грижете един за различен “, добави той.

В обръщението си Зеленски изпрати ненадейно предизвестие към Русия. „ Гражданите на Русия би трябвало ясно да схванат, че терорът в никакъв случай не остава без отговор “, акцентира той.

През последните дни украинското военно командване неколкократно предизвестява за вероятни ракетни набези по инфраструктурата и енергийните доставки в страната. Днес оттова оповестиха за съветска военноморска част, която включва и военен транспортен съд с крилати ракети, придвижваща се в Черно море.

Украйна е обект на продължаващ обстрел с съветски крилати ракети, снаряди и дронове камикадзе от седмици. Въпреки противодействието на украинската противовъздушна защита, нападенията провокираха съществени вреди по енергийната мрежа и доведоха до прекъсвания на електричеството и водоснабдяването в цялата страна за оказване на напън върху популацията, показва ДПА.

Разузнаването на Украйна подозира, че Русия придвижва подкрепления за войските си в източната и южната част на страната. „ Врагът е нараснал напредването по железопътните линии на бойци, съоръжение и муниции в регионите на бойните дейности “, обявиха през днешния ден от генералния щаб в Киев.

Оттам обявиха, че идване на подкрепления се следи и в южната част на страната, само че в Херсонска област тяхното разполагане е за подсилване на отбранителните линии.

В момента главните сражения в Украйна се водят в регионите към източния град Бахмут, както и наоколо до Авдеевка, Купянск и Лиманск в региона на Донбас.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР