Снимка: БТАФранция срещу Англия е втората четвъртфинална двойка на Световното

...
Снимка: БТАФранция срещу Англия е втората четвъртфинална двойка на Световното
Коментари Харесай

Франция срещу Англия е втората четвъртфинална двойка на Световното първенство

Снимка: Българска телеграфна агенция
Франция против Англия е втората четвъртфинална двойка на Световното състезание по футбол в Катар. Защитаващият купата си отбор на „ петлите “ завоюва с 3:1 против Полша, а англичаните отстраниха първенеца на Африка Сенегал с 3:0.

Франция потегли мощно и в 4-та минута Антоан Гризман центрира от корнер, а Рафаел Варан засече с глава, само че топката мина над напречната греда. В 13-та минута Орелиан Чуамени опита да изненада с удар от отдалеченост вратаря на поляците Войчех Шчесни, само че той съумя да избие. Малко по-късно Осман Дембеле приключи независим пробив с подъл изстрел по тревата, като и този път Шчесни се оправи, заяви Българска телеграфна агенция.

В 21-та минута Роберт Левандовски опита удар от сериозна отдалеченост, който мина настрана от лявата греда на Юго Лорис. Франция отговори уместно, откакто Бережински сгреши и подари топката на Дембеле, който центрира за Оливие Жиру, само че нападателят не съумя да засече в празната врата.

В 35-ата минута Килиан Мбапе се оправи с лекост с Мати Кеш, само че стреля неопределено. Малко по-късно Полша сътвори чудесно състояние. Пьотр Жиелински получи към точката на дузпата, само че стреля право в Юго Лорис, последва добавка от Камински, само че Рафаел Варан почисти от голлинията.

В 44-та минута Килиан Мбапе изведе Оливие Жиру, който се измъкна самичък против Шчесни и с акуратен удар откри резултата.

След подновяването на играта Франция продължи да владее самодейността. Няколко отлични пробива на „ петлите “ бяха обезвредени в последния миг от футболистите на Полша.а

в 56-ата минута Мбапе направи независим пробив, който приключи с мощен шут, само че в последния миг Камил Клик подложи крайник и отклони в корнер.

Секунди по-късно Жиру прати топката в мрежата на Полша с ножичен удар, само че съдията от Венецуела отсъди нарушаване в офанзива против Шчесни. а

В 65-ата минута Жул Кунде насочи прострелен пас към Жиру, който прати топката от външната страна на мрежата.

Килиан Мбапе означи второ попадение за Франция в 74-ата минута. Звездата на „ петлите “ бе оставен самичък отляво и с мощен удар не остави късмет на Шчесни.

Французите сътвориха поредна опция в 82-ата минута, само че Тео Ернандес стреля над напречната греда.

В първата минута на добавеното време Клиан Мбапе с хубав диагонален удар направи резултата типичен и изпрати Франция на 1/4-финалите.

Полша съумя да означи почетен гол в осмата минута на добавеното време, когато Левандовски се разписа от дузпа. Нападателят пропусна при първия си опит, само че наказателният удар бе изпълнен наново, защото Юго Лорис бе напуснал голлинията си авансово.
Англия победи първенеца на Африка Сенегеал с 3:0
Джордан Хендерсън и Хари Кейн се разписаха през първото полувреме, а при започване на вторите 45 минути прецизен беше и Букайо Сака.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт направи единствено една промяна в състава, откакто Сака стартира като титуляр на мястото на Маркъс Рашфорд. В последния миг от отбора отпадна Рахийм Стърлинг, който има фамилни проблеми.

Африканците стартираха решително и в 4-ата минута Булайе Диа се озова на добра позиция, само че пропусна.

В 23-ата играчите на Сенегал претендираха за дузпа поради игра с ръка в наказателното поле на Джон Стоунс, само че съдията Иван Бартон от Салвадор не отсъди такава. Малко по-късно Джордан Пикфорд избави удар на Диа.

В 38-ата минута Англия откри резултата. Точен беше Джордан  Хендерсън, който засече ужасно центриране на Джъд Белингам.

В добавеното време на първото полувреме Хари Кейн направи 2:0 с първото си попадение на шампионата. Той получи пас от Фил Фоудън и със мощен удар не даде късмет на вратаря на Сенегал Едуар Менди. С този гол Кейн се приближи единствено на един от върха на Уейн Рууни (53) във безконечната класация на Англия.

В началото на второто полувреме селекционерът на африканците Алиу Сисе направи три смени и тимът стартира надъхано. В 57-ата минута обаче англичаните вкараха трети гол и на процедура предрешиха крайния победител. Букайо Сака се възползва от подаване още веднъж на Фил Фоудън и от границата на дребното наказателно поле без проблеми преодоля Менди.

След това Саутгейт извърши пет смени и в игра се появиха Ерик Дайър, Мейсън Маунт, Калвин Филипс, Маркъс Рашфорд и Джак Грийлиш, само че темпото като цяло в мача спадна и нов гол до края не беше маркиран.

Така Англия продължи серията си без загуба от африкански противник и в идващия кръг ще се изправи против Франция в спор за място на полуфиналите на Мондиала. Двата отбора са се срещали два пъти до момента на Световното състезание, и двата пъти в груповата фаза, когато Англия завоюва с 2:0 по пътя към купата през 1966 година и с 3:1 през 1982 година.

Тимът на Гарет Саутгейт към този момент е отбелязал 12 гола в Катар и изравни най-хубавото си достижение от Световното състезание в Русия 2018, когато стигна до полуфиналите.

Сблъсъкът сред Франция и Англия ще се играе на 10 декември (събота) от 21.00 часа. Първата четвъртфинална двойка е Нидерландия – Аржентина. Те ще се срещнат на 9 декември от 21.00 часа. Останалите четвъртфиналисти ще станат ясни след мачовете Япония – Хърватия и Бразилия – Република Корея в понеделник, както и Мароко – Испания и Португалия – Швейцария във вторник.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР