Снимка: БТА Първото подобно освещаване на бойните ни знамена е

...
Снимка: БТА Първото подобно освещаване на бойните ни знамена е
Коментари Харесай

Какво оръжие показа Българската армия на 6 май

Снимка: БТА

Първото сходно освещаване на бойните ни флагове е било осъществено преди борбата при Ахелой  на 20 август 917 година В нея силите на цар Симеон I Велики съумяват да разбият изцяло армията на Византийската империя, която губи над 62 000 боеца. Това е една от аргументите за дългия мир последвал по-късно - Византия мъчно се възвръща от огромната загуба.

Преди водосвета президентът Румен Радев поздрави бойците, участващи в парада.

Снимка: БТА

За първи път 6 май се отбелязва като празник на Българската войска през 1880 година по самодейност на княз Александър I Батенберг.

До 1919 година, с изключение на 6 май - Ден на храбростта, се е отбелязвал и Ден на бойната възхвала - на 27 ноември, в чест на успеха на Българската войска в Сръбско-българската война (1885). Тъй като на 27 ноември 1919 година България е принудена да подпише Ньойския кротичък контракт, Денят на бойната възхвала не се е отбелязвал през 20-те години на 20-и век.

През 1953 година за празник на Българската национална войска е избран 23 септември. Това се случва по време на годишнина от началото на септемврийското въстание от 1923 година

Статута на 6 май като празник на Българската войска е възобновен през 1993 година.

Снимка: БТА

" България постоянно е плащала за лекомислието на политическия си хайлайф ", съобщи Румен Радев. Президентът добави, че смисъла на армията за националната ни сигурност е по-голямо от всеки път, а в близкото минало е било подценявано по користни подбуди.

При осъществяването на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Парадът бе открит с боен хеликоптер Ми-17 с националния трикольор.

Ми-17
Снимка: БТА

Ми-17 е транспортен хеликоптер, можещ да транспортира до 30 души. Максималната му скорост е 250 км/ч. По традиция точно този вертолет носи българското знаме и открива парада.

Ми-24
Снимка: БТА

След това минаха 4 вертолета в ромбовидна групировка. Те са водени от единствения атакуващ вид хеликоптер в Българската войска - Ми 24 .

България разполага с 6 дейни бройки от Ми-24. Стандартно вертолетът е оборудван с брони на кабините на екипажа и витално значимите елементи, което обезпечава отлична отбрана от леко стрелково оръжие. Максималната скорост е 335 км/ч, а таванът на полета е 4500 метра. С цялостни резервоари могат да се изминат 450 км.

Ми-24 е екипиран с автоматизирано оръдие и ракети. Той може да транспортира до 8 бойци, като 4-ма от тях могат да водят огън от особено обособени позиции от двата борда. 

Вертолет AS-532AL " Cougar "
Снимка: БТА

Във групировката взе участие и Вертолет AS-532AL " Cougar " . България им 12 бройки от тази машина.

Това е многоцелеви вертолет от междинен вид. Произведен е във компанията " Еврокоптер " - Франция. Схемата на осъществяване е осева с четирилопатен носещ винт и петлопатен опашен винт, задвижвани от два турбинни мотора Makila 1A1 с оптималната мощ от 1400 kw (1900к.с.). Пилотажно-навигационното съоръжение е от последно потомство многофункционални екрани, които оптимално улесняват летеца при пилотирането. Оборудван е със система за обмисляне на полета и преносима карта.

Максималната скорост е 300 км/ч, а таванът на полета е 8300 метра. С цялостни резервоари могат да бъдат изминати 760 км.

Вертолет " Cougar " може да транспортира до 24 индивида, като с изключение на десантни акции може да реализира и избавителни интервенции.

Хеликоптер " Пантер "
Снимка: БТА

Военноморските сили са показани от хеликоптера Eurocopter AS565 Panther ( " Пантер " ). България има 6 бройки от него. Вертолетът е многоцелеви двумоторен хеликоптер, който се употребява за необятен набор от военни функции, в това число бойно нахлуване, огнева поддръжка, битка с подводници, битка против повърхността, търсене и избавяне и здравна евакуация. Максималната скорост е 306 км/ч. Вертолетът може да носи и оръжия.

L-410 Turbolet
Снимка: БТА

След това мина транспортният аероплан L-410 Turbolet . Той е двумоторен аероплан за къси дистанции, планиран и създаден в Чехия. Той може да транспортира 19 боеца. Максималната скорост е 405 км/ч, а бойният обхват 1500 километра. България има 2 бройки от този аероплан

Транспортен аероплан C 27J " Спартан "
Снимка: БТА

След това мина транспортен аероплан C 27J " Спартан " . България има 3 бройки от тази машина.

Тактически военнотранспортен аероплан за междинни и къси дистанции. Оборудван с два турбовитлови мотора " Rolls Royce ", с мощ 4700 конски сили всеки, осигуряващи отлична тяговъоръженост, която разрешава политане и кацане на къси полоси и опериране от летища на огромна надморска височина.

Максимална скорост e 480 км/ч, а таванът на полета е 9100 метра. Практическа отдалеченост на полета е 5850 км, като самолетът може да транспортира до 8 тона потребен товар или до 49 души.

През годините със самолета са изпълнени над 45 животоспасяващи задачи за транспорт по въздуха на заболели, потърпевши и на органи за трансплантация.

Су-25
Снимка: БТА

След това мина гордостта на щурмовата ни авиация - Су-25 . Това е един от най-полезните самолети в състава на българските Военновъздушни сили, които са осъвременени преди няколко години. България има 13 настоящи бройки от самолета.

Су-25 играе доста значима роля в голям брой спорове, осигурявайки непосредствена огнева поддръжка и елиминирайки вражеските сухопътни сили, посредством 30-милиметрово автоматизирано оръдие, управляеми и неуправляеми ракети и няколко разнообразни типа бомби.

Су-25 се задвижва от два реактивни мотора, предопределение да са изключително ефикасни на ниска надморска височина - самолетът може да лети единствено на няколко метра от земята с 975 км/ч. Бойният обхват е 750 километра, когато самолетът носи 4400 кг въоръжение и има инсталирани 2 външни резервоара с гориво.

Тъй като е предопределен за задачи на ниска надморска височина, Су-25 е брониран, като към пилотската кабина има ситуирани защитни детайли от стомана. Тялото на самолета пък е построено от специфична сплав, включваща 13% исполин.

МиГ-29
Снимка: БТА

След тях мина МиГ-29 . Бъгария има 14 бройки от единствения си свръхвуков изтребител.

МиГ-29 е предопределен за завоюване на предимство във въздуха във всевъзможни метеорологични условия - през деня и нощем. Самолетът е с два мотора с двигателна сила на форсаж по 8300 кг, оптималната скорост - 2450 км/ч и на практика таван - 18000 м. Носи управляемо ракетно въоръжение (6 броя ракети) за битка с въздушни цели и неуправляемо бомбово и ракетно въоръжение за пукотевица по земни цели. МиГ-29 е аероплан от четвърто потомство.

След МиГ-29 стартира сухопътната част на парада. В нея участват  62 разнообразни вида бойни машини.

Една от най-новите машини в Българската войска са Comando select и M1117 Guardian. 

Бойна бронирана колесна машина " Comando select "
Снимка: BulFoto

Comando select е предопределена за превозване на екипажа на машината и механизираното поделение при осъществяване на бойни задания. Въоръжението е една 12,7 мм картечница " Браунинг М2 диаметър 50 ", сдвоена с 40 мм автоматизиран гранатомет МК 19 и оборудване за изстрелване на 76 мм. димни гранати. Машините разполагат с 6-цилиндров дизелов мотор с турбокомпресор. Максималната скорост на придвижване е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна отбрана на екипажа. Бойните машини " Comando select " са доставени за контингента ни в Афганистан по Програмата за задгранично военно финансиране (FMF) на Съединени американски щати.

Бойна бронирана колесна машина " Guardian "
Снимка: BulFoto

M1117 Guardian също има главно транспортни функционалности. Въоръжението е една 12,7 мм картечница " Браунинг М2 диаметър 50 ", сдвоена с 40 мм автоматизиран гранатомет МК 19 и оборудване за изстрелване на 76 мм димни гранати. Машините разполагат с 6-цилиндров дизелов мотор с турбокомпресор. Максималната скорост на придвижване е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна отбрана на екипажа. Бойните машини " Guardian " са употребявани до 2012 година от контингентите ни в Афганистан.

Реактивна система за залпов огън БМ-21 " ГРАД "
Снимка: BulFoto

Реактивна система за залпов огън БМ-21 " ГРАД " е една от най-ценните бойни системи в Българската войска. Тя е предопределена за заличаване и подавяне на живата мощ, огневите средства и опорните пунктове на съперника. Установката има 40 направляващи, като залпа от 40 снаряда се прави за 20 секунди. Екипажът е от 6 души. Максималното разстояние на стрелбата е 21 км.

122 мм самоходна гаубица 2С-1 " Гвоздика "
Снимка: BulFoto

В София мина и самоходната артилерийска установка 2С-1 " Гвоздика " . Тя е създадена в България. Предназначена е за подавяне и заличаване на живата мощ и огневите средства на съперника, разрушение на полеви уреди, почистване на проходи в минни полета и битка с танкове, артилерия и коли на съперника. Разполага с екипаж от 4 души. Максималната отдалеченост на стрелбата е 15 200 м. Оръдието е 122-милиметрово.

Т-72
Снимка: Н. Костадинов, Dir.bg

Парадът включи осъвременени Т-72 . Те са с нова система за водене на пукотевица и с нараснали характерности. Това усилва приложимостта им в модерни бойни дейности. Т-72 е единственият танк в Българската войска. Въоръжен е с 125 мм гладкостволно оръдие, сдвоено с 7,62 мм картечница и една 12,7 мм. зенитна картечница. с бойно тегло 41 тона, екипаж - 3 души. Двигателят е с мощ 780 конски сили.

БМП-23
Снимка: BulFoto

БМП-23 е другата създадена в България бойна машина. Тя е верижна, от плаващ вид, с екипаж от трима души и седем души десантчици. Въоръжението включва 23 мм автоматизирано оръдие и 7,62 мм картечница сдвоена с оръдието. Максималната скорост на придвижване на машината е 62 км/ч, а при корабоплаване 5 км/ч. В боекомплекта машината разполага с противотанкова двуканална система за ръководство 9П135М и установка за изстрелване на снаряди.

Тактически ракетен комплекс ТРК " Точка "
Снимка: BulFoto

" Точка " е най-мощната балистична ракета, с която разполага България . Предназначен е за поразяване на ракетни установки, пунктове за ръководство, летища, складове и високоточни оръжия на съперника. Далекобойността на ракетния комплекс е от 15 до 75 км. Екипажът е от четирима души.

Зенитно-ракетен комплекс " ОСА-АКМ "
Снимка: BulFoto

Противовъздушна отбрана комплекс " ОСА-АКМ " е мощно огнево средство за отбрана на механизираните подразделения от ударите на въздушния съперник. Зенитно-ракетния комплекс " ОСА-АКМ " е самостоятелен и е най-модерният комплекс на въоръжение в Противовъздушна отбрана на Сухопътните войски. Той унищожава въздушни цели, като щурмови самолети и вертолети, на дребни и междинни височини във всевъзможни метеорологични условия и в комплицирана радиоелектронна конюнктура. Комплексът унищожава цели на височини от 25 до 5 000 метра и на дистанции до 10 500 метра, движещи се със скорост до 500 метра в секунда. Има опция да обстрелва цел с две ракети по едно и също време. Екипажът му е от 5 души.

Зенитно-ракетен Противовъздушна отбрана комплекс С-125 " Нева "
Снимка: BulFoto

Противовъздушна отбрана системата С-125 " Нева " (SA-3 Goa) е зенитно-ракетен комплекс със междинен обхват на деяние, предопределен за заличаване на средства за въздушно нахлуване на съперника на височини до 18 км, в зона за проваляне до 24 км.

Зенитно-ракетен Противовъздушна отбрана комплекс С-200 " Вега "
Снимка: BulFoto

Противовъздушна отбрана системата С-200 основана към София мина по жълтите павета. Това е зенитно-ракетен комплекс с огромен обхват на деяние, предопределен за заличаване на средства за въздушно нахлуване на съперника на височини до 29 км, в зона за проваляне до 250 км.

Зенитно-ракетен Противовъздушна отбрана комплекс С-300
Снимка: BulFoto

Противовъздушна отбрана системата С-300 е най-съвременният зенитно-ракетен комплекс от състава на Военновъздушни сили и на въоръжение в Българската войска. Предназначен е за заличаване на средства за въздушно нахлуване на съперника на височини до 27 км и в зона за проваляне до 75 км, условия на интензивно радиолокационно противопоставяне. Комплексът е кадърен да унищожава по едно и също време до 6 цели във всевъзможни метеорологични условия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР