Снимка: БТА Главиницкият епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит,

...
Снимка: БТА Главиницкият епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит,
Коментари Харесай

Русе отбеляза 131 години от смъртта на Баба Тонка

Снимка: БТА

Главиницкият свещеник Макарий - викарий на Русенския митрополит, и свещеници отслужиха заупокойна молитва. Баба Тонка е една родолюбива майка и точно нейната безрезервност е това, което я съхранява жива в родовата ни памет, сподели свещеник Макарий.

В церемонията се включиха Общинският духов оркестър на Русе и Младежкият гвардейски отряд към Общинския юношески дом.

Снимка: БТА

В събитието се включи и петокласникът Христо Костов от СУ " Христо Ботев ", който извърши стихотворението " Аз съм българче ". Водещ на церемонията беше артистът от Драматичния спектакъл Венцислав Петков.

Снимка: БТА

В самодейността се включиха и десетки възпитаници от града и района.

Снимка: БТА

Сред формалните посетители на събитието бяха още ръководителят на Общинския съвет учен Христо Белоев, ректорът на Русенския университет " Ангел Кънчев " проф. доктор Пламен Кангалов, заместник-кметът Енчо Енчев, шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Пламен Първанов, заместник-директорът комисар Дими Иванов, както и началникът на Охранителна полиция комисар Димитър Вачков, шефът на Регионалния исторически музей проф. доктор Николай Ненов, а също и редица представители на локалната и държавната власт.

Снимка: БТА

Живот, отдаден на свободата на България

България няма Жана д " Арк, само че има Баба Тонка - олицетворение на силата на женското начало в епохата на Българското възобновление измежду очебийно мъжкия състав на нашата националноосвободителна гражданска война.

Тонка Тихова Обретенова е родена през 1812 година Участва в националноосвободителна битка, като оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Нейният дом е несъмнено леговище и учредителен център на революционните дейци. Тя е сподвижник и доверено лице на Васил Левски.

В битката за независимост се включват и нейните деца. Петър и Ангел Обретенови са четници в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, взе участие в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов е въстаник в четата на Стоил челник в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета (1875). Анастасия Обретенова е женена за революционера, публицист и журналист Захари Стоянов. Той споделя за нейната персона и живот, отдаден на битката за независимост в своите " Записки по българските въстания ", където я назовава баба Тонка и по този начин обезсмъртява името и делото ѝ в националната памет.

Името на Баба Тонка носят село в Община Попово, област Търговище, Математическата гимназия в Русе и залив на о. Ливингстън, Антарктида.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР