Снимка: Британският Щаб за правителствени комуникации (GCHQ) Великобритания е споделила

...
Снимка: Британският Щаб за правителствени комуникации (GCHQ) Великобритания е споделила
Коментари Харесай

Лондон е споделил безпрецедентни разузнавателни данни за Скрипал


Снимка: Британският Щаб за държавни връзки (GCHQ)

Англия е споделила невиждана по равнище разследваща информация за офанзивата в Солсбъри с нервнопаралитично вещество, с цел да си обезпечи интернационална поддръжка за най-голямата дипломатическа атака против Русия след края на Студената война, твърди върховен английски представител, представен от английски медии.

Белгия, Молдова, Ирландия и Австралия се причислиха във вторник към 20-те страни от Европейски Съюз и НАТО, които експулсираха съветски дипломати и обвинени шпиони. Тези дейности са в отговор на изказванията на Лондон, че е прекомерно евентуално Кремъл да е наредил отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му във Англия.

НАТО също експулсира седем дипломати от задачата на Русия и съобщи, че ще отхвърли молбите за акредитация на други трима.

В сряда Черна гора изгони един съветски посланик.

Така общият брой на изгонените съветски публични представители в непознати страни надвишава 150 индивида.

В същото време Люксембург извика посланика си от Москва за съвещания, както стори ден преди този момент България.

Англия е споделила освен подробни научни разбори за потреблението на нервнопаралитичното вещество против Скрипал и щерка му Юлия на 4 март в Солсбъри, само че и разследващи отчети, които поддържат изказванието на Лондон, че Русия безспорно организира подкрепяна от страна стратегия за покушения, съобщи върховен английски представител, настоял да остане неназован, написа " Файненшъл таймс ".

За пръв път тези оценки на разузнаването са споделени с министри и публични представители на Европейски Съюз и НАТО през последните две седмици, добавя той.

" Ние предоставихме на нашите съдружници невиждана по равнище разследваща информация, с цел да можем да ги убедим, че няма друга правдоподобна опция с изключение на тази, че е била съветската страна ", декларира английският представител.

Независимо от непрекъснатите опровержения на Русия, английската лаборатория за отбранителна просвета и технологии в Портън Даун е стигнала до умозаключение, че отровата, употребена против Скрипал, е от фамилията нарвнопаралитични субстанции " Новичок ", създавани в Съветския съюз в края на 1970-те и през 1980-те години.

Лондон е споделил друга по размер разследваща информация с другите страни.

Съгласно съглашението " Five Eyes ", което Англия има със Съединени американски щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия, с тях Лондон споделя основните оценки на главните си разследващи организации - MI6, MI5 и GCHQ - както и базови данни.

Англия дава по-малко информация на някои страни от Европейски Съюз.

Пълният размер данни са показани и на водача на лейбъристите Джереми Корбин, който искаше повече доказателства за виновността на Русия.

Британското държавно управление счита, че неговата бърза и сплотяваща реакция на офанзивата в Солсбъри е модел на бъдещата тактика по национална сигурност на страната, която ще бъде показана в сряда.

Зам.-мниситър Георгиев: За нас са нужни още някои обстоятелства и условия

България обаче се въздържа да стигне до изпъждане на съветски дипломати и от думите на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев в сряда излиза наяве, че България не е получила задоволително доказателства.

" За нас са нужни още някои обстоятелства и условия за това да се стигне до крайната точка, в която да експулсираме съветски дипломати от България. Трябва да се излезе с химически разбор и да се проверява от кое място може да е взето това химическо вещество ", съобщи той пред Нова телевизия, като акцентира, че страната ни е загрижена от случилото се във Англия.

" Исторически това е най-големият случай на експулсиране на дипломати в историята. Но не мисля, че можем да приказваме за възможен евентуален боен спор ", съобщи Георгиев, поканен да разяснява решението на държавното управление да извика посланика ни от Москва за съвещания. По думите му това е общоприета процедура в обстановки като тази с отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал.

Георгиев изрази вяра въпросът да бъде позволен на масата за договаряния.

" Не мисля, че България може да се слага в обстановка, в която да има подозрение с кого е солидарна. България неведнъж изрази, че е солидарна с Обединеното кралство. поради всички наши партньорски и другарски връзки ", сподели Георг Георгиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР