Снимка: Божидар Любенов, архивНие почитаме Свети Георги като покровител на

...
Снимка: Божидар Любенов, архивНие почитаме Свети Георги като покровител на
Коментари Харесай

Протойерей Йоан Куков: Защо държавната власт ни вкарва в папопочитание, Свети Георги е по-важен

Снимка: Божидар Любенов, списък

Ние почитаме Свети Георги като настойник на нашата татковина. Един от най-големите настойници на България, сподели пред БНР протойерей Йоан Куков, който е ръководител на храм “Св Георги “ (ротондата в София), във връзка днешния празник Гергьовден.

``
реклама

„ Особено в тези дни, когато посрещаме папата и има някаква такава еуфория, си спомняме и за свети Пимен Зографски, на който при започване на XVII век Св. Георги се явил, когато бил зографски йеромонах, и му дал един посох и споделил: „ Иди паси моя народ “. Защото тогава имало отново такава една агресия католическа, униатска, и униатството заплашвало нашата татковина, и тогава Св. Георги, който ни покровителства като православен народ, изпратил Св. Пимен Зографски и Св. Пимен Зографски в това смутно време като национален будител строял храмове, проповядвал, обикалял цялата страна, построил 300 храма, 22 манастира, някои, от които персонално изографисал, един от тях е Черепишкия манастир, в който е бил заровен. Тъй, че Св. Георги не ни оставя в никакъв случай “, описа той в изявление за предаването “12+4 “ по стратегия “Хоризонт “.
 
Той изясни и за чудесата на светеца:

„ (Убиването на змея до град Вирит – бел.ред.) е едно от първите му чудеса, които прави след прославата му. Още има и доста изцеления, доста освобождения на пленници, както го възпяваме в неговия тропар, като бранител на бедните, целител на немощните – доста чудеса прави той и през днешния ден чудотвори.

Храмовият празник на Ротондата ще бъде маркиран с божествена света литургия, както е по традиция, сподели той.

За актуалната аудиенция на папата протойерей Йоан Куков разяснява:

„ Мисля, че Св. Георги е по-голям от папа Франциск и поради това нямах опция да проследявам неговите прояви. Не смятам, че това е нещо кой знае какво, макар че държавната власт му отдава толкоз огромно значение. Не виждам за какво би трябвало да ни вкарват в някакво папопочитание, откакто на всички е известно, че ние сме обичайно православни християни и 70% по статистика са източноправославни християни, а не католици “.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР