Снимка: БНРПрокуратурата уличи в нарушения действащия депутат от ВМРО Борис

...
Снимка: БНРПрокуратурата уличи в нарушения действащия депутат от ВМРО Борис
Коментари Харесай

Прокуратурата уличи в нарушения депутата от ВМРО Борис Вангелов

Снимка: БНР

Прокуратурата уличи в нарушавания настоящия народен представител от Вътрешна македонска революционна организация Борис Вангелов, в качеството му на ръководител на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), в интервала 2015-2017 година Това се схваща от информация, която държавното обвиняване оповести " по отношение на голям брой запитвания от медии ", написа " Канал 3 ".

Към справката са приложени и писма от прокурори от Върховната административна прокуратура (ВАП), с която двама някогашни ръководители на ДАБЧ са известени за позволени нередности в активността на институцията при даването на удостоверения за български генезис на непознати жители, искащи да получат български паспорт, оповестява " Правен свят ". 

Първото писмо на прокуратурата е от началото на 2014 година и е до тогавашния и.д. ръководител на ДАБЧ Йордан Янев. До писмото на прокуратурата се стига след сигнал на тогавашния зам.-министър на правораздаването Илия Ангелов за това, че Държавната организация е издавала удостоверения за български генезис, въз основа на документи, които не съдържат данни, че съответно лице – претендент за българско поданство - има най-малко един прогресивен родственик от български генезис. Не е ясно дали и какво е дал отговор Йордан Янев, само че е реалност, че след намесата на прокуратурата издаването на български паспорти на непознати жители внезапно понижава, което предизвика неодобрение на Вътрешна македонска революционна организация и даже се стига до митинги пред Министерството на правораздаването.

Оказва се, че две години и половина по-късно, а точно през август месец 2016 година, когато отпред на ДАБЧ към този момент е Борис Вангелов, за който водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов заяви, че е назначен по негово гледище, нарушаванията при издаване на удостоверения не престават. От държавното обвиняване оповестяват, че инспекция през 2016 година на " Върховната административна прокуратура установи случаи, в които ДАБЧ издава удостоверения за български генезис възоснова на документи, които не съдържат данни, че съответното лице има най-малко един прогресивен българин. Посочената недоказаност на удостоверяването от ДАБЧ е причина да се придобие българско поданство на съображение чл.15 ал.1 т.1 от ЗБГ от лице, което не е с български генезис според условието на закона ".

" Проверени бяха общо 113 преписки. От тях, като се изключи 2 преписки, всички останали преписки са решени отвън едномесечния период по чл.15 ал.З от ЗБГ ". Това написа прокурор Беремска в писмото си до Борис Вангелов, понастоящем народен представител от Вътрешна македонска революционна организация. Тя показва още, че основаната процедура в ДАБЧ, да се потвърждава български генезис, освен с документ за прогресивен родственик, само че и с подобен за низходящ родственик или по съребрена линия " не постоянно абсолютно значи, че самият заявител е с български генезис ". Това съгласно Върховната административна прокуратурата значи, че в мандата на Вангелов, като ръководител на ДАБЧ, са издавани удостоверения на лица, които са кандидатствали за българско поданство и за които съществуването на родственик от български генезис не е абсолютно потвърдено. " Видно от изложеното, налице са данни, че са осъществени престъпления, свързани с неспазване на условието на чл.15 ал.2 вр. с §2 т.1, на периода по чл.15 ал.З от ЗБГ и на чл.59 ал.1 т.7 от Административнопроцесуален кодекс ", написа прокурор Беремска до Вангелов и желае в едномесечен период ДАБЧ да уведоми ВАП за подхванатите дейности по съблюдаване на нормативната уредба. От прокуратурата не прецизират дали и по кое време актуалният народен представител от Вътрешна македонска революционна организация е дал отговор.

От държавното обвиняване оповестяват още, че през юли месец тази година Върховна административна прокуратура се е самосезирала по изявления в медиите за това, че са налице над 114 случая на приемане на българско поданство от лица, търсени от Интерпол. На 9 юли 2018 година прокурор Кирил Христов от ВАП е сезирал Цецка Цачева с искане за възлагане на инспекция от Инспектората към министъра на правораздаването за активността на подчинената й дирекция " Българско поданство " по съответните случаи. На Цачева е даден двумесечен период, в който да отговори на ВАП.

" Правен свят " се обърна към Министерство на правораздаването, откъдето дадоха отговор, че по отношение на писмото на Върховна административна прокуратура от 9 юли 2018 година, " със заповед на министъра на правораздаването Цецка Цачева е предоставена инспекция на Инспектората по член 46 от Закона за администрацията ". " Проверката, която е за интервал от 1 януари 2013 година до октомври 2018 година, е завършила с отчет до министъра на 2 ноември 2018 година Заключенията в отчета са, че не са открити данни за цитираните 114 случая на приемане на българско поданство от лица, търсени от Интерпол. Не са открити и нарушавания от чиновници в дирекция " Българско поданство " по извършените съгласувателни процедури с Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Екземпляр от отчета е възложен и на ВАП ", прецизират от правосъдното ведомство.

С документите и информацията, публикувани от прокуратурата в сряда, на процедура се удостоверяват изнесените от някогашния шеф на Дирекция " Българско поданство " Катя Матева, изказвания за систематични нарушавания при даването на удостоверения за български генезис от ДАБЧ, както и че това е ставало със знанието на партийното управление на Вътрешна македонска революционна организация.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР