Снимка БНРОпределени текстове в европейската директива за авторското право биха

...
Снимка БНРОпределени текстове в европейската директива за авторското право биха
Коментари Харесай

Маковей: Текстове в директивата за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика

Снимка БНР
Определени текстове в европейската инструкция за авторското право биха могли да застрашат самостоятелната публицистика и свободата на изложение в интернет. Това разгласи в изявление за „ Хоризонт “ на БНР евродепутатът Моника Маковей.
Документът би трябвало да бъде прегледан през днешния ден и гласуван от правната комисия на Европарламента. В гласуването, което се дефинира като основно за въвеждането на директивата, ще вземат участие и българските евродепутати Ангел Джамбазки и Емил Радев.

Дебатът се отнася за два члена на директивата – 11-и и 13-и.
Първият – за да отбрани авторките права на публицистите в епохата на непрестанно шерване в обществените мрежи, лимитира позоваването на към този момент оповестени материали. Според критиците му той пази ползите на огромните медийни магнати и пречи на самостоятелната публицистика.

Подозрението към член 13-и е, че дори може да е и по-сериозен инструмент в полза на корпорациите. За да ограничи пиратското разпространяване на музика и друго изкуство, той задължава дистрибутори на информация като Ютюб и Facebook да заложат така наречен " ъплоуд филтри ", които стопират качването на клипове и фотоси с авторски права в обществените мрежи. Страховете към този текст са, че може да попречи на самостоятелните създатели да популяризират работата си в интернет.

„ В този случай сме обединени във вярването си, че свободният поток от информация е витално значим за демокрацията и затова шерването на вести и обществена информация не би трябвало да бъде ограничавано “, сподели Маковей.

Според нея правата на продуцентите, артистите и музикантите, и другите основатели на наличие би трябвало да бъдат защитавани, само че в това време публичният достъп до вести и обществена информация не би трябвало да бъде лимитиран.

„ Реформата в авторското право, която е нужна, не би трябвало да е в ущърб на свободните и почтени публицисти и да уголемява съществуващия монопол върху политиците и медийните магнати върху медийния пазар, тъй като подобен монопол съществува в доста страни-членки на Европейски Съюз. Трябва да подкрепим проверяващите публицисти, които се борят с корупцията, с проведената престъпност, с тероризма, това е витално значимо. Нека не забравяме, че сега самостоятелни издания цитират източниците си с линкове към към този момент оповестени обстоятелства “, споделя евродепутатът пред Националното радио.

„ Заради това член 11, в случай че бъде признат, ще спре този аспект от работата на проверяващите публицисти. За тях няма да е елементарно и неотложно да се базират на към този момент оповестени източници, а даже по-лошо – могат да не получат единодушие за авторските права на обвързваните материали, а в краен случай да им се наложи да заплащат за тях. За да е ясно – става въпрос за позоваване на общодостъпни източници на информация, която към този момент е в общественото пространство. Последствията за обществото са огромни, тъй като бъдещи следствия, сходни на „ Парадайз пейпърс “ и „ Азербайджанската перачница “, ще бъдат доста сложни. Така мафиотският октопод в прането на пари може да остане неосветлен в бъдеще, а нарушителите да не бъдат осъдени “, сподели Моника Маковей.

Според нея член 11-и би трябвало да бъде напълно отстранен, а член 13-и – изменен. „ Уважавам авторското право и знам, че то се нарушава в доста полета. Вярвам, че новата инструкция усилва отбраната на тези права. В практиката би трябвало да реализираме салдото сред авторското право и правото на социална информация и изложение, отнесено към самостоятелните медии. Важното е, че имаме небалансирани текстове в директивата, като членовете 11-и и 13-и, които би трябвало да бъдат поправени, с цел да могат самостоятелните медии да осветяват мръсния бизнес и обвързваните с него политици. Правото да знаеш – това би трябвало да е приоритет за нас и е значимо член 11-и да бъде отстранен, а за член 13-и да се да употребява по-различна формула “, акцентира Маковей пред БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР