Снимка: БНР Производители на череши от района на Стара Загора

...
Снимка: БНР Производители на череши от района на Стара Загора
Коментари Харесай

Протести срещу ниските изкупни цени на черешите


Снимка: БНР

Производители на череши от региона на Стара Загора и Казанлък стачкуваха против ниските изкупни цени и невъзможността да осъществят продукцията си. Те упорстват за интервенция на страната по образеца с решаването на казуса с производителите на розов цвят. Заканиха се, че в случай че настояванията им не бъдат чути и не последват дейности, ще има нови митинги.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, който беше на митинга, ги посъветва да си създадат браншова организация, която да пази ползите им.

Протестът

Около 50 производители на череши и берачи блокираха по обяд пътя към старозагорското село Загоре и оставиха свободен за коли основния пътен възел към автомагистрала " Тракия ". Недоволните от ниските изкупни цени разсипаха няколко щайги с череши.

Настояваме за интервенция на страната и отбрана на производството, съобщи Николай Атанасов от протестиращите. " Искахме просто да бъдем чути от министъра и някой да вземе решение и да обърне внимание за тези ниски изкупни цени и вероятно да помислят за някаква отплата, без значение по какъв метод ", добави той, представен от БНР.

" Плащаме по 40 стотинки за кг на берачите, а получаваме сред 90 стотинки и 1 лев за продукцията. Държавата желаеме да ни помогне. Ние не можем да наложим на търговеца да ни изкупува скъпо черешите. Не можем да кажем и на служащия: " Ще дойдеш да ни береш за 20 стотинки или за 10 стотинки ". Даже в Русенска област мислят да блокират Дунав мост ", сподели Стойчо Шутов, овощар от Старозагорско, представен от БНР.

Ромите обявиха, че в случай че не се усилят изкупните цени на черешите, още веднъж ще заминат за чужбина, с цел да вземат участие в прибирането на реколтата там, съобщи Българска телеграфна агенция.

В Кюстендилско пък не се знае кой ден преработвагтелите ще изкупуват черешите. Един ден купуват, на другия не купуват, това пречи да организираш акцията, разяснява Антон Петров, производител на череши от Кюстендилско пред Mediapool. Там акцията по изкупуването на черешите стартира предходната седмица с цена от 80 ст./кг, а по-късно е паднала на 70 ст./кг.

Ранните череши от сортовете " 11 май " и " 24 май " пък изобщо не се изкупуваха и останаха по дърветата. Производителите писаха и на омбудсмана Май Манолова, която ще се срещне с тях в четвъртък.

Решението на казуса

Проблемът с ниските изкупни цени на черешите е от години. Продукцията се изкупува на едро от няколко огромни преработватели на цени сред 50 и 80 ст./кг. Подозренията са, че сред тях има картелно съглашение за изкупната цена.

Преди към три, четири години на българския пазар бяха влезнали дребни търговци от Румъния и Молдова, които предлагаха добра цена от 2 лева./кг за качествена череша. По техни изказвания те са били спрени от българските управляващи на Дунав мост и през последните години не влизат.

Така при неналичието на конкуренция, продукцията се изкупува само от няколко огромни преработватели в България. Затова подозренията са за договаряне на цените.

Изходът е българските управляващи да разрешат на търговците от прилежащите страни да изкупуват българския плод и да не им вършат проблеми на границата, настояват производители.

Според заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров обаче производителите би трябвало да създадат своя лична организация, с цел да бранят ползите си.

" Част от производителите нямат контракти, което по никакъв метод не ги пази. Второ, измежду най-важното са тези организации на производители, за които приказваме от години. Това е ангажимент на страната и тя би трябвало да си свърши работата. Останалото - чисто пазарните взаимоотношения сред производител и търговец, това е работа на всеки самичък да си ги реши какъв контракт ще подпише и каква цена ще има заложена в този контракт ", разяснява Цветан Димитров.

Той даде обещание на производителите, че в случай че има проблем, той ще бъде решен. Припомни, че през предходната година са изплащани обезщетения от страната на производители на череши. Това беше поради унищожена от измръзване продукция, като компенсацията беше 200 лева./дка след комплицирана процедура на доказване на пропадналите площи.

Устойчив растеж на производството на череши

Според производители в бранша има свръхпроизводство. Няма свръхпроизводство, а има увеличение на площите с череши с 12 000 декара през тази година, разяснява зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Агробюлетинът на земеделското министерство регистрира позитивни промени в добива на череши през последните години вследствие на нови разработки и технологии. Тенденцията е към стабилно повишаване на площите, които са се нараснали с над една пета (22.7%) по отношение на всички овощни типове в страната. За последните пет години създадената продукция от череши се е удвоила (ръстът е над 97%).

За 2017 година площите с череши, които дават плод, са 8989 хектара при 8055 хектара през 2015 година, демонстрират още данните на земеделското министерство. През предходната година са създадени 48 391 тона череши, което е приблизително 538 кг/дка.

Черешите имат максимален дял от модифицираните плодове – близо една трета през 2016 година Тогава са модифицирани близо 23 хиляди тона пресни череши в 29 предприятия. Над половината от създадена продукция (57%) е била осъществена в страни от Европейския съюз, само че към 9.5 хиляди тона модифицирана продукция не е била осъществена, демонстрират още данните на земеделското министерство.

България е измежду международните водачи по произвеждане череши на пулп, които се употребяват в сладкарската индустрия, и се подрежда на второ място като експортьор след Турция за предходната година, демонстрират данните на Световната комерсиална организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР