Снимка БНБГрапавината на банкнотите изчезва при използването им и те

...
Снимка БНБГрапавината на банкнотите изчезва при използването им и те
Коментари Харесай

Голям проблем с новата 100-левова банкнота във Варна

Снимка Българска народна банка

Грапавината на банкнотите изчезва при потреблението им и те мъчно се разпознават от незрящите. 

Това заяви учителят в Специалното учебно заведение за деца с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “ във Варна – Снежана Пенева, по отношение на новата банкнота от 100 лева, съобщи Фокус. 

``
реклама

Тази нова банкнота има спомагателен знак за незрящи, състоящ се от 5 дебели и 6 тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата. 

Според Снежана Пенева един от главните проблеми на хартиените пари е обстоятелството, че хартията се износва и грапавината, която е потребност за тяхното различаване от хората с нарушено зрение изчезва с времето. 

Според нея даже и новата столевка ще бъде подобаваща единствено при неотдавна вкараните в приложимост пари. „ В момента на тези банкноти, които имат означение, само че те не са толкоз добре четими. Надявам се тази нова столевка, която излезе, видях я единствено на фотография, не съм я пипала – там ми наподобява, че са малко по-добри тези брайлови обозначения. Но досегашните брайлови банкноти, обозначенията сега не са доста разбираем “, изясни Снежана Пенева. 

Общият дизайн и главните детайли на банкнотата от 100 лв. се резервират без основни промени. Новата столевка остава зелена и с лика на Алеко Константинов. Според Снежана Пенева досега банкнотите не са разполагали с подобаваща система за хората с нарушено зрение, по тази причина незрящите главно употребяват размера на банкнотата, като способ за различаване на парите. 

„ Ами на тези настоящите банкноти до момента, тази система сега не работи. Може би единствено, когато е супер нова банкнотата. На всичкото от горната страна, и индивида би трябвало да е с добра сетивност, с цел да разграничи знаците. По-скоро по величина или по класификация, и от там нататък може да работи незрящият човек с банкнотите “, сподели още учителката. 

В тази връзка, учениците от Специалното учебно заведение за деца с нарушено зрение се учат на други техники за боравенето с парични средства в специфичен час, изясни Снежана Пенева.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР