Снимка: БлумбъргГерманският Бундестаг прие нов спорен закон, който разширява правомощията

...
Снимка: БлумбъргГерманският Бундестаг прие нов спорен закон, който разширява правомощията
Коментари Харесай

Службите във ФРГ вече ще следят Skype и WhatsApp

Снимка: Блумбърг

Германският Бундестаг одобри нов противоречив закон, който уголемява пълномощията на управляващите да шпионират наличието на криптирани услуги за известия като WhatsApp и Skype, оповестиха немските медии. На фона на вълната от джихадистки офанзиви в Европа немските депутати гласоподаваха в интерес на закона, предопределен да „ ускори успеваемостта на наказателните производства ". Текстът бе признат с гласовете на ръководещата " огромна коалиция " и уголемява пълномощията на следователите да конфигурират шпионски програмен продукт (или „ троянски кон " ) в мобилните телефони и компютрите на обвинени в разнообразни закононарушения, с цел да получат достъп до данни в криптирани известия. Досега това важеше единствено за обвинени терористи, само че към този момент обгръща и закононарушения като укриване на приходи и компютърни измами. Властите от дълго време имат достъп до данни от телефонни диалози и къси известия, само че не съществуваха ясни регулации във връзка с чат приложенията. Сегашното гласоподаване е от огромно значение за страна, която нормално строго пази персоналните данни поради тежестта на предишното си, белязано от две диктатури през XX век - нацистката и комунистическата в следвоенна Източна Германия.
Вътрешният министър Томас де Мезиер изрази удовлетворение от приемането на този закон, който по думите му компенсира софтуерното закъснение на страната от нарушителите, тъй като те всеобщо употребяват тези приложения за кодирани известия. „ Не може триумфът на една правосъдна процедура или използването на закона да зависи от това какво средство за връзка употребява обещано лице, да зависи от това дали употребява WhatsApp или праща SMS ", акцентира Де Мезиер. Лявата съпротива и Зелените гласоподаваха срещу закона, като го разкритикуваха като безкрайно разширение на инструментите за наблюдаване в страната.
Дебатът по тематиката обаче се простира надалеч оттатък Германия. Франция и Англия, която също бяха обекти на скорошни терористични офанзиви, желаят да открият система от законови условия във връзка с кодираните услуги, с цел да засилят битката на Европа против тероризма. WhatsApp, добит от Фейсбук, и Skype на Microsoft употребяват криптиране на данните, с цел да подсигуряват конфиденциалността на потребителите си. Досега те отхвърлят да се подчинят на закони, които някои страни постановат над обичайните телекомуникационни оператори - мобилни и закрепени телефонни компании и снабдители на интернет - да дават данни по искане на държавното управление.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР