Снимка БлуфотоКонституционният съд (КС) днес единодушно допусна до разглеждане искането

...
Снимка БлуфотоКонституционният съд (КС) днес единодушно допусна до разглеждане искането
Коментари Харесай

Конституционният съд търси мнения от вирусолози за извънредната епидемична обстановка

Снимка Блуфото

Конституционният съд (КС) през днешния ден единомислещо позволи до разглеждане настояването на президента Румен Радев за оповестяване на противоконстиционни на шест разпореждания, уреждащи реда и изискванията за оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура (ИЕО).

„ Лекс “ научи, че по делото Конституционен съд желае да получи мнения освен от адвокати, само че е поканил и голям брой вирусолози, в това число шефа на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и главния му конкурент доцент Атанас Мангъров.

Идеята Конституционен съд да се допита до тях е да направи способена преценка за пропорционалността сред ограничаването на правата на жителите и заплахата от заболяванията, за които се планува оповестяване на ИЕО. Това е дълъг лист от холера до Covid-19. 

Държавният глава нападна новата редакция на член 63, алинея 2-7 от Закона за здравето.

Един от главните проблеми, които слага президентът е, че в закона, въпреки да е посочено, че ИЕО е краткотрайно състояние, няма избран оптимален период за нея.

„ За разлика от последния закон, който фиксира и периода на деяние на бедственото състояние (не повече от 7 дни, с опция за удължение до 30 дни – член 51, алинея 1, т. 6 и алинея 2 от Закона за отбрана при бедствия), в Закона за здравето сходен метод не е прибавен. Изисква се единствено оповестяване за изключителната епидемиологична конюнктура за избран интервал от време, само че законът не дефинира, нито дава критериите за установяване на пределния период, за който може да бъде оповестена такава конюнктура. Като се има поради, че за интервала на нейното деяние могат да бъдат ограничавани съществени права като правото на напредване, правото на труд, не се съблюдава конституционното условие по член 57, алинея 3 рестриктивните мерки със закон да бъдат краткотрайни. С наредбата на член 63, алинея 2 от Закона за здравето законодателят позволява ограничавания на главните права, без да дава времевите лимити на рестриктивните мерки “, декларира се Радев.

Освен това президентът показва, че преценката за оповестяване на ИЕО и интервала на деяние се трансферират на държавното управление, а за това кои съществени права ще бъдат лимитирани – на здравния министър.

„ Така законодателят абдикира от конституционната си отговорност по член 57, алинея 3 при ограничение на главните права на жителите, неприемливо делегирайки на изпълнителната власт делегирани му от Основния закон пълномощия. Неглижирана е и наредбата на член 61 от Конституцията на Република България, която при бедствия изисква от жителите подпомагане на страната и обществото, а не открива съображение за ограничение на съществени права “, споделя Радев като заключава, че въпросната наредба опонира на член 57, алинея 3 и член 61 от Конституцията.

Президентът оспорва и метода на законодателя в закона да се изброяват условия, при които се афишира ИЕО. Той отбелязва, че  от една страна, се изисква да се извърши оценка на съществуващия епидемиологичен риск от основния държавен здравен контрольор, а от друга – се задължава да се одобри, че е налице непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите, когато се установи някоя от различно посочените по алинея 3 хипотези.

„ По този метод оценката се формализира и свежда до прелиминарен лист от констатации, без да се държи сметка по какъв начин се засягат животът и здравето на жителите. Вместо да се търси пропорция на въздействието, което ще се цели с оповестяването на изключителната епидемиологична конюнктура, законът свежда непосредствената заплаха до констатация – да вземем за пример за ниско имунизационно покритие на популацията (чл. 63, алинея 3, т. 4), без да държи сметка в тази обстановка за разпространяването на заболяването “, твърди президентът.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР