Снимка: Би Би СиПолицията в Китай започна да използва слънчеви

...
Снимка: Би Би СиПолицията в Китай започна да използва слънчеви
Коментари Харесай

Китайската полиция използва смарт очила за справяне с престъпността

Снимка: Би Би Си

Полицията в Китай стартира да употребява слънчеви очила с вградена технология за лицево различаване, с цел да усили възможностите за идентифицирането и залавянето на нарушители, съобщи Би Би Си. Благодарение на нововъведението до момента органите на реда са съумели да заловят седем обвинени, осведомят локалните държавни медии. Умните очила са свързани с вътрешна база данни, в която се съхранява информация за престъпно проявените. Иновацията дава опция на служителите на реда да сканират в действително време лицата на хиляди хора в тълпата и по този начин по-лесно да залавят бегълци. Новото съоръжение е било употребявано на натоварена жп гара в централната част на град Джънджоу. Седемте хванати нарушители са обвинени в разнообразни закононарушения – от дребни хитрини до трафик на хора. С очилата са били разпознати и 26 души, употребявали подправени идентификационни номера.
Критиците обаче съзират в технологията късмет държавното управление да получи още повече власт. Опасенията са, че технологията може да се употребява за гонене на политически дисиденти и други неуместни на управниците жители.
Китай е международен водач в развиването на технологии за лицево различаване, а на популацията непрекъснато се припомня, че с такова съоръжение не може да се избяга от ударите на закона. Страната на процедура построява нещо, наречено " най-голямата международна камера за наблюдаване “. До момента има инсталирани към 170 млн. устройства, а през идващите три години се чака да бъдат конфигурирани още към 400 млн. броя. Много от камерите употребяват изкуствен интелект, както и технологии за лицево различаване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР