Снимка: БГНЕСУправляващите от ГЕРБ готвят поскъпване на бездимните цигари, които

...
Снимка: БГНЕСУправляващите от ГЕРБ готвят поскъпване на бездимните цигари, които
Коментари Харесай

ГЕРБ изведнъж откри 15 млн. лв. пропуснати акцизни приходи от бездимни цигари

Снимка: БГНЕС
Управляващите от ГЕРБ готвят повишаване на бездимните цигари, които получиха известност у нас през последните месеци, предава bTV.
От сектора се възмутиха от очертаващата се смяна в наредбите в средата на годината, а наблюдаващи заподозряха лобистки напън от страна на производителите на стандартни тютюневи произведения.
„ Това би било невиждано в Европейски Съюз. Както като време в което се прави такава смяна, по този начин и като равнища на облагане. Това са бездимни тютюневи произведения и те би трябвало да бъдат облагани диференцирано. Не си припомням да е имало смяна на акцизни ставки в средата на годината. Обикновено влизат в действие от идната фискална година, по този начин, както се случи и предходната година ”, разяснява Верджиния Джевелекова, представител на вносителите пред Би Ти Ви
Според нея кутията бездимни цигари ще нарастне от 5,50 лева на 10 лева, което за част от потребителите ще значи връщане към старите папироси, а за други – превръщане към контрабандните други възможности. Всичко това – без необикновен резултат за бюджета.

Различно е мнението е ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, която се хвърли да пази смяната. „ Ако от една кутия естествен тютюн, струваща 5,50 лева 3,50 лева влизат в бюджета, от една кутия от новите при цена 5,50 лева влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. с наклонност до края на годината да станат 30 млн. лева ”, съобщи тя пред камерата на bTV.
По думите й при определянето на акциза в края на предходната година бездимните цигари са били подценени и от 1% дял досега са скочили до 1,4% с вероятността да станат 1,6% до края на 2018 година Според нея по този начин се е получила обстановка, в която „ бюджетът дотира всяка кутия ”.
На въпрос за какво внезапно България потегли да става първата страна в Европейски Съюз, която изравнява бездимните цигари с елементарните, Стоянова отговори, че скоро и в други членки ще се преразглежда фискалният резултат от тези произведения и евентуално ще има промени в евродирективите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР