Снимка БГНЕСС това решение на служебното правителство по никакъв начин

...
Снимка БГНЕСС това решение на служебното правителство по никакъв начин
Коментари Харесай

Стефан Янев: Решението на служебния кабинет не предопределя победителя в конкурса за изтребител

Снимка БГНЕС
С това решение на служебното държавно управление по никакъв метод не се забавя процесът и не се предопределя кой е спечелилият в състезанието за изтребител и с кого би трябвало да се договаря. Това декларира пред Българска национална телевизия Стефан Янев, секретар на президента Румен Радев, някогашен длъжностен вицепремиер и министър на защитата, представен и от БГНЕС.
Той твърди, че те са взели решение, с цел да валидират протокола. „ Ние валидирахме военната експертиза “, изясни Янев и акцентира, че решението на служебното държавно управление не предопределя с кого би трябвало да стартират договарянията. Той даде образец за сходна процедура в друга страна, там държавното управление взема решение да стартира договаряния с третия пакет предложение. Янев означи, че едни такива договаряния не са договаряния за 2-3 седмици, а са комплицирани договаряния и изискват повече време.
Ние в служебното държавно управление се опитахме да дадем небосвод на постоянното държавно управление да завърши договарянията до края на годината, да употребява финансовия запас, сподели още Стефан Янев. Чух че има обвиняване към президента, че той се е намесил в избора, президентът имаше едно изявление няколко дни след приемането на решението от служебното държавно управление, което решение беше признато както изисква процедурата. Нямаше прекомерно доста елементи в публичното пространство, само че решението беше атакувано незабавно политически.
Президентът имаше опция да каже няколко думи и мисля, че е защитавал само и единствено военната експертиза, тя е тази, която споделя: това е по нашите критерии, заложени от Народното събрание и ние сме създали нашето класиране по този метод. Някакви подмятания за лобизъм са несъстоятелни, акцентира Янев. Политическото решение занапред следва и то би трябвало да бъде взето отговорно от държавното управление и Народното събрание.
Ако Народното събрание прави анкетна комисия, ще излезе че Народното събрание ревизира работата на предходния парламент, посочи Янев.
За Грипен, Янев сподели, че общественото пространство се пренасити с оценки. Грипен е актуален аероплан, съпоставим е с другите самолети и всеки един от тях би могъл да е аероплан, който извършва дилемите в този план за капиталов разход. Въпросът е и към българските данъкоплатци. Когато излезем и им кажем ще създадем сериозен разход в полза на сигурността, е добре да разбираем и защо става въпрос. За данъкоплатците е доста по-важно дали самолетът е нов и какво бъдеще има, в сравнение с дали той ще съставлява връзка с геополитически салда, които търсим, посочи още Стефан Янев.
БГНЕС напомня, че работата на работната група по плана за придобиване на нов вид военен аероплан завърши през април с протокол. От отчет на МО стана ясно, че предлагането на Швеция е класирано преди всичко с резултат 0,90, а предлагането на Италия е класирано на второ място с резултат 0,61. Предложението на Португалия с логистичен пакет от Съединени американски щати не е било класирано, заради противоречие на ценовото му предложение с условията, заложени в документа RFP. Протоколът беше одобрен от министрите на защитата и на стопанската система на служебното държавно управление и импортиран за разглеждане в Министерския съвет. На съвещание на Министерския съвет, извършено на 26.04.2017 година е взето решение министрите на защитата и на стопанската система от идващото постоянно държавно управление да приготвят пакет от документи, които да бъдат показани за разглеждане в Министерския съвет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР