Снимка БГНЕСРазговорите за криза на съществуващия световен ред се водят

...
Снимка БГНЕСРазговорите за криза на съществуващия световен ред се водят
Коментари Харесай

Франсис Фукуяма: Нуждаем се от обща заплаха

Снимка БГНЕС
Разговорите за рецесия на съществуващия международен ред се водят все по-често, а западноцентричният модел на света е подложен на рецензия. Това написа проф. Франсис Фукуяма в разбор, оповестен в Руския съвет за интернационалните връзки и в БГНЕС.

Кризата на доверието и по какъв начин да я преодолеем

Много постоянно се случва по този начин, че единствено разтърсванията или външни рецесии могат да накарат хората да се доверят един на различен. Необходимо ни е да се сблъскаме със опасност, обща за всички нас: финансова рецесия, война, тероризъм или нещо сходно. Само тогава хората осъзнават, че би трябвало да обединят своите старания. Общото опълчване на опасността може да бъде задоволително, с цел да излезем от порочния кръг на взаимното съмнение. Макар историята да сподели, че рецесията от 2008 година не беше задоволително съществено разтърсване и не съумя да реши проблемите. За страдание идната рецесия ще бъде доста по-сериозна.

Интернет – същинският Див запад на обществените мрежи, където всеки преследва свои ползи

Когато става дума за обществените мрежи, разликите сред развитите и разрастващите се страни не са чак толкоз огромни. Има страни, в които „ Facebook “ е водещото средство за връзка. Далеч не всяка разрастваща се страна, сходно на Китай, може изцяло да отреже своето население от външния свят, контролирайки наличието в обществените мрежи. Развиващите се страни, избрали да тръгнат по пътя на демокрацията, даже не се стремят към подобен надзор.

Китайският опит и Западът

Китайският опит е несъответстващ със свободното общество. Един от нашите фундаментални правила е свободата на словото, затова не можем да направляваме Интернет. От друга страна, по какъв начин да определим кое в действителност си коства да бъде следено? Имаме изцяло противоположни позиции, което ще докара до различия още в самото начало на разискването на сходна концепция. Ако има някакво решение на въпроса, то може да пристигна единствено от частния бранш. Инициативата от страна на фирмите и модераторите на обществените мрежи ще има огромен резултат.

Традиционните медии ще намерят ли излаз от рецесията?

Бизнес-моделът на обичайните медии не се вписва изцяло в новите условия. Той би трябвало да бъде преразгледан по подобен метод, че хората да схванат, че услугите, предлагани от обичайните медии, си костват парите. Днес към момента има хора, които четат обичайните медии и са подготвени да заплащат за това, само че те са малцинство. Всичко това значи, че въздействието на класическите медии ще намалее спрямо предходния интервал, само че излаз от тази обстановка няма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР