СНИМКА: БГНЕСПремиерът Бойко Борисов ще присъства на тържествата по повод

...
СНИМКА: БГНЕСПремиерът Бойко Борисов ще присъства на тържествата по повод
Коментари Харесай

Договорът за сътрудничество с Македония ще бъде подписан на 2 август

СНИМКА: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов ще участва на тържествата във връзка Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. Тогава ще бъде подписан и контракт за двустранно съдействие сред България и Македония. Това оповестиха министър председателят Борисов и македонският му сътрудник Зоран Заев, който е на посещаване у нас. В знак на добросъседство София ще кръсти улица на македонския президент Борис Трайковски, а Скопие - на президента Желю Желев. Борисов изясни, че е време да загърбим национализма в връзките си с Македония и да отворим нова страница, която ще помогне на съседката ни по пътя? към Европейския съюз и НАТО.
" След като Заев ще поеме този риск да пристигна на паметника на Самуил, на 2 август ще създадем същото на Илинденското въстание, когато се празнува ", сподели Борисов и добави, че двете страни би трябвало да празнуват дружно общите си герои.
Заев уточни, че след Брюксел е пристигнал първо в България, с цел да получи поддръжка за влизане на страната в Европейски Съюз и НАТО. " За нашата земя няма различен път, с изключение на участие в НАТО и Европейски Съюз. Днес разговаряхме и приближихме нашите отзиви за съдействие сред нашите страни ", сподели той и добави, че се надява България да помогне на Македония за подготовка и реализация на планове. " Македония има европейско бъдеще, има и другари, които желаят да оказват помощ. Уважавам това и съм благополучен, че Македония има подобен другар като премиера Бойко Борисов, който е благополучен, че може да помогне на своя комшия. Старана като моята може да бъде щастлива, че има подобен комшия с такова управление ", добави той. " Очаквам позитивния дух на премиера Борисов и държавното управление му да пристигна и от Гърция. Македония през днешния ден затваря една глава на история на шовинизъм и ненавист. Отваряме глава на европейско бъдеще за всички. Историята може единствено да ни приближи, не да ни раздели. Европейското бъдеще би трябвало да усещат всички жители на Балканския полуостров. Нямам предубеждения да желая помощ и поддръжка. Вярвам, че това ще направи с изключение на България и Гърция ", разяснява Заев.
След тежка политическа рецесия най-накрая и на нашата граница с Македония към този момент има успокоение, Македония има исторически късмет жителите? да се усещат добре. Пътят към НАТО, Европейски Съюз минава през въптрешнополитическа непоклатимост и решение на проблемите от политическия хайлайф, разяснява Бойко Борисов. Ще създадем всичко допустимо с другарска Гърция да работим и да решим всички проблеми, тъй като дестабилизация на Македония значи дестабилизация на нашите граници, акцентира още Борисов. Той беше безапелационен, че за влизане в Европейски Съюз и НАТО Македония първо би трябвало да се погрижи за вътрешната политика. " Можем да я поддържаме, да ги консултираме, в случай че желаят по дадена тематика. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия хайлайф в Македония, в случай че те не съумеят да създадат значимите стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е задоволителна. Има Берлински развой, прелестно посрещане в Брюксел. Това съм споделил. Ако работим дружно, мисля че ще имаме триумф. Балканите са във фокуса и на Европейски Съюз, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам поради Косово, сподели той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР