Снимка БГНЕСПолитиката на Русия стана основната причина за промените, които

...
Снимка БГНЕСПолитиката на Русия стана основната причина за промените, които
Коментари Харесай

Защо НАТО създава нов команден център в Германия

Снимка БГНЕС
Политиката на Русия стана главната причина за измененията, които се случват в НАТО. Алиансът основава нови командвания и покачва бойната подготвеност на своите сили, с цел да може да реагира бързо и да изпраща свои елементи в сериозните точки. НАТО укрепва своите позиции, споделя БГНЕС.
Очаква се, че през тази година разноските за защита на европейските страни-членки на алианса и Канада да се усилят с съвсем 4% спрямо 2017 година Това стана ясно от изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на министрите на защитата, която се организира в края на предходната седмица в Брюксел /7-8 юни/.
Това ще бъде четвъртата поредна година на нараснали разноски за защита. Тази динамичност мощно контрастира с наклонността за понижаване както на разноските, по този начин и на личен състав на НАТО, която се организираше до 2014 година, когато Русия причисли Крим и стартира спора в Донбас.

Алиансът усилва своята бройка

Освен това, министрите на защитата на страните, членуващи в НАТО, се договориха да усилят с 1200 числеността на личния състав в органите за военно ръководство на алианса. В момента там работят съвсем 7000 души. За съпоставяне в края на Студената война в структурата на командването служеха 22 000 души. Действията на Русия по отношение на Украйна породиха паника в източноевропейските държави-членки на НАТО. В отговор на това алиансът към този момент укрепи своя източен фланг, по-конкретно, разпростра на ротационна основа четири батальона в Полша и балтийските страни.
Сега задачата на НАТО е да бъде в положение бързо да трансферира подкрепления към тези елементи, посочи Йенс Столтенберг. Но в НАТО доста неща се случват постепенно. Например, на алианса му трябваха съвсем две десетилетия, с цел да влезе в новата си щабквартира. Решението за нейното изграждане беше взето още през 1999 година И едвам в този момент министрите на защитата на страните от НАТО за пръв път можаха да се съберат в „ щабквартирата на XXI век за алианса на XXI век ", както я назова Столтенберг, споделя още БГНЕС.

Центърът в немския Улм за бързо прекачване на военни елементи

Но в едно нещо Северноатлантическият пакт се стреми да стане по-бърз – във опцията войските на страните-членки да реагират по-оперативно на заканите. За задачата министрите на защитата дадоха зелена светлина на две начинания. Едната от тях е основаването на два нови командни центрове: за Атлантика /в американския Норфолк/ и за обезпечаване на логистиката /в немския град Улм/. Столтенберг изясни по следния метод, за какво те се основават: „ Да осигурим опцията верните сили да бъдат на вярното място в вярното време “. Т.е. първото командване ще разреши бързо и дейно да се трансферират войски през Атлантическия океан, а второто – на територията на Европа. Германският Улм беше определен, тъй като там към този момент се намира командният център на Бундесвера, където, с изключение на всичко има и доста военни от редица други страни. Германският министър на защитата Урсула фон дер Лайен заяви, че командването ще координира цялото предвижване на войските. Това визира въпросите на документите и бюрокрацията, инфраструктурата, а също връзки. Фон дер Лайен дефинира като „ гигантска “ задачата, с която Германия се е захванала и ще управлява.
И това в действителност е по този начин, тъй като след края на Студената война инфраструктурата в Европа се създаваше за гражданско прилагане. И потребностите на военните рядко се отчитаха. В резултат доста мостове не са пригодени за напредването на танкове, железниците не разполагат с благоприятни условия да транспортират бронирана техника, а нейното превозване по автомобилните пътища също е много проблематично. Не по-малко компликации основава и бюрокрацията, свързани с прехвърлянето на войски през граница. В НАТО схващат, че единствено със основаването на командване казусът няма да бъде решен и за това по-рано предадоха на Евросъюза лист със своите потребности във връзка с инфраструктурата. Подобряването на военната подвижност е също един от целите на Европейски Съюз, показва още БГНЕС.

Възможностите на НАТО към 2020: „ четири пъти 30 “

Ако полемиката за основаването на два нови командни центрове се е водила през последните месеци, то втората самодейност, с която излязоха Съединени американски щати, е изцяло нова. Тя се назовава „ четири пъти 30 “. „ Държавите-членки на алианса поеха ангажимент до 2020 година да имат 30 механизирани батальона, 30 авиационни ескадрили и 30 бойни кораба, подготвени да бъдат употребявани в течение на 30 дни или по-малко “, изясни Столтенберг. В алианса акцентират, че в границите на тази самодейност няма да бъдат създавани никакви нови подразделения, а ще се увеличи готовността на към този момент съществуващите сили.
„ Става дума за културата на подготвеност за война. А точно, за опцията да се поддържат подразделения с висока подготвеност, които могат да бъдат бързо предислоцирани “, означи немският министър на защитата. По думите й стартът на тази самодейност ще бъде даден на срещата през юли, а детайлите би трябвало да бъдат създадени до края на тази година. Следователно за момента не е известно какви точно ще бъдат тези елементи. Също по този начин не е ясно, какво значат посечените 30 дни. Според един от събеседниците на „ Дойче Веле “ в НАТО, става дума за времето от вземането на решение досега, когато подразделението излезе от казармата.

От какво се опасява НАТО

По време на срещата на министрите на защитата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг най-често загатваше Русия, споделя още БГНЕС. Отговаряйки на въпрос за сериозната позиция на новото италианско държавно управление по отношение на глобите на Европейски Съюз по отношение на Русия, той поддържа тези ограничаващи ограничения. Столтенберг означи, че нарушаването на интернационалните правила не би трябвало да остава без последици. В същото време, „ НАТО не си слага за цел да изолира Русия “. На въпроса, от какво се опасява алианса, стартирайки самодейността „ четири пъти 30 “, Столтенберг отговори, че НАТО „ не се опасява “. Но защото светът се трансформира, алиансът би трябвало да се приспособява.
Първата от посочените аргументи – политиката на Русия. След въвеждането на митата върху стоманата и алуминия от Съединени американски щати, в това число за производителите на Европейски Съюз и Канада, надали не най-важните журналистически въпроси станаха за различията сред Съединени американски щати и останалите страни в НАТО. В алианса стартират да ги признават, само че не виждат учредения за отслабването на трансатлантическите връзки в областта на сигурността. „ Много министри подчертаха значимостта на единството на НАТО. Ние би трябвало да останем единни, изключително, когато виждаме, че Русия се пробва да ни раздели. По тази причина единството вътре в алианса е нашият най-съществен сигнал при подготовката на срещата на върха “ през юли, заключи Столтенберг.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР