Снимка БГНЕСПхенян може да има на разположение от 10 до

...
Снимка БГНЕСПхенян може да има на разположение от 10 до
Коментари Харесай

Пхенян може да разполага с 10-20 ядрени бойни глави

Снимка БГНЕС
Пхенян може да има разполагаем от 10 до 20 нуклеарни бойни глави. С такава оценка излязоха на страниците на януарския брой на списание The Bulletin of Atomic Scientists шефът на нуклеарната информация във Федерацията американските учени Ханс Кристенсен и неговият сътрудник Роберт Норис, предава ТАСС, представена от Фокус.

„ Северна Корея може да е произвела материал кадърен на нуклеарно разделяне в количество, задоволително за основаването на от 30 до 60 нуклеарни бойни глави, само че е събрала, най-вероятно, от 10 до 20 такива “, означават експерите. „ Повече от тях са заряди с мощ от 10 до 20 килотона. Именно такива заряди бяха употребявани по време на тестванията през 2013 и 2016 години “.
Съгласно оценките на МАГАТЕ, за основаването на нуклеарна бойна глава са задоволителни 8 кг оръжеен плутоний.
„ Северна Корея е стигнала до забележителен прогрес в реализацията на програмата за създаване на нуклеарно оръжие, провеждайки разнообразни тествания, както на нуклеарни заряди, по този начин и на балистични ракети “, пишат специалистите. „ Само въпрос на време е,кога Пхенян ще разполага с изцяло подготвен за потребление нуклеарен боеприпас, в случай че към този момент не разполага “.
Северна Корея е осъществила 6 подземни тествания на нуклеарни устройства. Първото – на 9 октомври 2006 година. Последното – на 3 септември 2017 година, когато мощността на взривения заряд, съгласно мнението на редица аналитици, може да е достигала до 100 килотона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР