Снимка: БгнесОт днес в Пазарджик е обявено частично бедствено положение

...
Снимка: БгнесОт днес в Пазарджик е обявено частично бедствено положение
Коментари Харесай

Пазарджик е в бедствено положение заради боклука

Снимка: Бгнес
От през днешния ден в Пазарджик е оповестено отчасти бедствено състояние поради проблем с извозването на боклука, съобщи Бгнес. Това бе решено на вчерашно съвещание на Общинския спешен щаб за отбрана при бедствия. Бедственото състояние е оповестено до 5 януари, само че може да бъде удължено.
До тази мярка се стигна поради европейска инструкция, съгласно която всички сметища отвън екологичните правила би трябвало да спрат работа. Гратисния интервал изтича в края на годината и с новата 2018 година старите сметища би трябвало да спрат да одобряват боклуци.
Общините в Пазарджишко би трябвало да извозват боклука към районното хранилище. То бе намерено преди два месеца от министъра на екологията Нено Димов, само че към момента няма оператор, защото процедурата за неговия избор се апелира. Има решение на Комисия за защита на конкуренцията за авансово осъществяване на контракта с определения оператор,но то може да се апелира пред съда до 5 януари. Обявяването на бедствено състояние разрешава на кметовете да подписват пряк контракт с компания, която да стане краткотраен оператор на депото.
Проблемът не е единствено за община Пазарджик. 113 депа за битови боклуци в страната би трябвало да бъдат затворени. Кризата с боклука ще засегне 9 общини в Пазарджишка област, 6 - в Благоевградско, Кюстендилско и Дупница. Подобен е проблумът и за Бяла, Полски тръмбеш и Две могили, напомня Бгнес.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР