Снимка: БГНЕСНад 60 леви партии, сдружения и синдикати протестираха в

Снимка: БГНЕСНад 60 леви партии, сдружения и синдикати протестираха в ...

Леви партии и профсъюзи протестираха срещу реформите на Макрон.

Снимка: БГНЕС

Над 60 леви партии, сдружения и синдикати протестираха в редица френски градове срещу политиката на президента Еманюел Макрон, който встъпи в длъжност преди една година, предадоха АФП и Ройтерс.

Но Френската социалистическа партия и два големи профсъюза - Се Еф Де Те и Еф О, обявиха, че няма да участват в протестната акция, защото я смятат за твърде политически оцветена.

В протеста в Париж са се включили над 20 000 души по данни на полицията. Хиляди са излезли да демонстрират и в Лион, Гренобъл, Монпелие 2000.

Демонстрантите критикуват президента, че прави шокови и прекалено болезнени реформи.

"Правят се подаръци на най-богатите, канят се в Елисейския дворец шефовете на компании, които не си плащат данъците, облагат се пенсиите", посочи генералният секретар на синдиката Се Же Те Филип Мартинез на по време на протеста в Марсилия.

"Ще изразим послание, което трябва да бъде чуто от твърдоглавия Еманюел Макрон", заяви лидерът на крайнолявата партия "Непокорната Франция" Жан-Люк Меланшон, който също бе в Марсилия. Той разкритикува Макрон заради дефицита на медицински кадри, ограничен прием в университетите и липсата на полицаи в рискови квартали.

Сред другите участници в протестите са Френската комунистическа партия и "зелените", както и движението на бившия социалистически кандидат за президент Беноа Амон.

Източник: segabg.com