Снимка БГНЕСКрайно високите температури, предизвикани от промените в климата, рискуват

...
Снимка БГНЕСКрайно високите температури, предизвикани от промените в климата, рискуват
Коментари Харесай

Горещините могат да направят Южна Азия необитаема за хората

Снимка БГНЕС
Крайно високите температури, провокирани от измененията в климата, рискуват да създадат Южна Азия, където в този момент живее една пета от човечеството, необитаемо място. Това е вероятен сюжет, при положение, че до края на века не се направи нищо за понижаване на газовете с парников резултат, предава БГНЕС.
Повишаването на температурите и на влажността може да доближи до извънредно високи стойности, надхвърлящи потенциала на човешкия организъм за оцеляване без отбрана, излиза наяве от проучване, оповестено в списание Science Advances. „ Тези смъртоносни топлинни талази могат да се появят единствено след няколко десетилетия в региони като Индия, Пакистан и Бангладеш “, предизвестяват учените. Според тях могат да бъдат наранени и плодородните обработваеми региони по реките Инд и Ганг. През 2015 година петата най-смъртоносна в историята топлинна вълна удари огромна част от Индия и Пакистан, убивайки 3 500 души.
Множество научни проучвания за Южна Азия са открили връзката сред климатичните промени и честотата на огромните жеги, както и по какъв начин се отразяват те на човешкото здраве. Учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) и Университета Лойола Меримаунт в Лос Анджелис обръщат внимание на това, че не се вършат прогнози за така наречен „ влажна горещина “ и за нейното влияние върху способността за акомодация на човешкия организъм. Крайните горещини могат да създадат Южна Азия необитаема за хората / БГНЕС За своите проучвания учените са употребявали две климатични симулации, учредени на последните математически модели за циркулацията на въздушни маси към земното кълбо.
Учените са открили, че без понижаване на излъчванията на въглероден двуокис (CO2), междинните температури на влажна горещина ще се приближат до 35 градуса по Целзий през лятото в по-голямата част на Южна Азия до края на века. Това е предел, над който човешкият организъм мъчно оцелява. Според прогнозите в някои региони тези влажни горещини ще надвишават прага от 35 градуса по Целзий.
При сюжет, предусещащ понижаване на излъчванията на CO2 до стойности, планувани в Парижкото съглашение за климата през 2015 година, тези междинни температури ще стигнат ни 35, а 31 градуса по целзий. Този температурен предел се смята за рисков за човешкото здраве. Ние се надяваме, че ще е допустимо да се избегнат тези прогнози за убийствени горещини посредством понижаване на парниковите газове, с цел да бъде овладяно климатичното стопляне. Това не е неосъществим сюжет, споделя Елфатих Елтахир – професор по екологично инженерство в MIT.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР