Снимка БГНЕСКачеството на въздуха ще се обсъжда на започващия днес

...
Снимка БГНЕСКачеството на въздуха ще се обсъжда на започващия днес
Коментари Харесай

Столичани излизат на протест с настояване за мерки срещу мръсния въздух

Снимка БГНЕС
Качеството на въздуха ще се разисква на започващия през днешния ден в София Европейския конгрес за екоиновации, оповестява БНР. Събитието, което се организира за 21-ви път, ще се състои в София Тех Парк. Форумът се провежда взаимно от Генерална дирекция " Околна среда " на Европейската комисия и българското министерството на околната среда и води.

Междувременно поданици на три квартала - " Красна поляна ", " Овча Купел " и " Западен парк " ще стачкуват пред Столичната община тази вечер с гледище локалната власт да предприеме ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха с прахуляк от битово отопление.

Ето какво сподели за " Хоризонт " на БНР Камен Николов - един от уредниците на митинга: " Мерките, които ние чакаме, чакаме да са свързани с битовото отопление, с горенето на отпадъци. В тази тенденция за момента не виждаме някакви ограничения, за които да имаме вяра, че дейно могат да решат казуса, даже и да не е в кратковременен проект, даже и в по-дългосрочен. Трябва да се измисли някакъв метод за надзор на горенето на боклуци. Очакваме от общината най-сетне да се вземат някакви ограничения, които да ни дадат най-малко вяра, че идната зима ще е по-добра от тази. Искаме да имаме най-малко някаква вяра ".

Причинителите на замърсяване на въздуха са разнообразни за другите селища. Това съобщи в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " проф. Христомир Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология при Българска академия на науките: " За да може да се разбере какво тъкмо доминира, би трябвало да има източник на информация. Единият е тази мрежа, която е извънредно прецизна – мрежата на регулаторния орган – Изпълнителната организация. Другото са едни елементарни знаци, които са купени със лични средства, само че те са доста. На територията на София са над 200. За да можем да добием визия в кой регион какво доминира, би трябвало по някакъв метод тези знаци да се употребяват. Идеята е те да бъдат калибрирани по тези пет станции, които има, като по-късно тази промяна да бъде нанесена за всичките тези пунктове ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР