Снимка: БГНЕСДнес България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането

...
Снимка: БГНЕСДнес България разполага със законодателство срещу тероризма и финансирането
Коментари Харесай

Главният прокурор: Имаме съвременно законодателство срещу тероризма

Снимка: БГНЕС
Днес България разполага със законодателство против тероризма и финансирането му, което дава отговор на актуалните условия и стандарти в тази област. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров по време на конференция на тематика „ Борба против финансирането на тероризма – от законодателство към процедура " в Народното събрание, съобщи БГНЕС. Цацаров добави, че доста от правните правила в антитерористичните закони на страната ни са признати с голям брой разногласия и полемики, а даже и с остри рецензии в пленарна зала за нарушение на човешките права. „ Според мен времето потвърди, че сме на прав път. Днес тези конюнктурни слова са забравени. В същото време, за положително или неприятно, както прокурорите от Специализираната прокуратура, по този начин и съдиите от Специализирания съд получиха не дребен на практика опит при каузи с подобен предмет “, счита основният прокурор. Според него за оправянето с финансирането на това закононарушение европейските страни се нуждаят от качеството ново равнище на интернационално съдействие. „ Това включва информативен продан, полицейско съдействие, съдействие сред разследващите служби и охранителните органи, работещи международноправни принадлежности са събиране на доказателства, в това число блокиране на финансови активи “, акцентира основният прокурор и добави, че съгласно него финансирането на тероризма не познава граници – междудържавни и сред националните правни системи, а това прави нуждата от междудържавно съдействие още по огромна.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева сподели, че има смяна на типа и структурите на терористичните групи, което докара до смяна на терористичните актове и метода на тяхното финансиране. Така, от огромния акт, чиято подготовка коства 400-500 хиляди евро, като тези от 11 септември, сега множеството офанзиви са под 20 хиляди евро. " Методите на финансиране включват самофинансиране или набиране на средства за пътешестване до конфликтни зони и присъединяване в образование за осъществяване на терористични актове “, съобщи Караянчева. Тя добави, че доста огромна смяна се претърпели самите способи на финансиране на терористичната активност, които към този момент минават не през обичайна банкова система, а през голям брой други субекти, измежду които казина, онлайн игрални платформи, снабдители на виртуални валути и други
Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов пък акцентира на нуждата от обединяване на всички политически сили по тематиката „ сигурност “, както и провеждането на общи политики сред Европейски Съюз и националните парламенти. Цветанов напомни за признатият в България специфичен Закон за тероризма през март 2016 година, който беше гласуван след социална полемика с присъединяване на доста български и задгранични специалисти. „ Това да де опция да отпаднат всевъзможни подозрения за това, че законодателството би нарушило човешки права “, аргументира се той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР