Снимка: БГНЕСДържавите - членки на Европейския съюз, трябва да създадат

...
Снимка: БГНЕСДържавите - членки на Европейския съюз, трябва да създадат
Коментари Харесай

Европарламентът иска мониторинг на публичното финансиране за медии

Снимка: БГНЕС

Държавите - членки на Европейския съюз, би трябвало " да основат и поддържат по законодателен път и на процедура безвредна и сигурна среда за публицистите ", обявиха евродепутатите, представени от пресслужбата на Европейския парламент. Незаконодателната резолюция, направена от Барбара Спинели, беше призната с 488 гласа " за " против 43 " срещу " и 114 въздържали се. Членовете на европарламента приканиха Европейската комисия да даде непрекъснато и уместно финансиране в границите на бюджета на Европейски Съюз за поддръжка на мониторинга на медийния плурализъм на Центъра за плурализъм и независимост на медиите и да сътвори самостоятелни механизми за наблюдаване за оценка на положението на свободата и плурализма на медиите в Европейски Съюз. Те също по този начин изискват от страните членки да усилят финансовата поддръжка за доставчиците на публични услуги и проверяващата публицистика, като в същото време се въздържат от присъединяване в публицистичните решения.

В текста се прибавя още, че би трябвало да се прави постоянен мониторинг на всяко обществено финансиране, предоставено на притежатели на медии. Членовете на европарламента напомнят апела си за неутрално отношение към всички медии, що се отнася до Данък добавена стойност (напр. да не се прави разлика сред печатни и електронни новини). За да бъдат предпазени публицистите от принуждение и закани, би трябвало да се сътвори самостоятелен и неутрален регулаторен орган в съдействие с журналистическите организации, който да прави мониторинг, да документира и рапортува случаи на принуждение. Журналистите, чиято независимост на работа е застрашена, се нуждаят от ефикасни правни процедури, с цел да се избегне автоцензурата, се отбелязва в текста.

Евродепутатите показват угриженост от растящия брой случаи на кибертормоз, порнография за възмездие и полова корист с деца и акцентират, че средствата за всеобщо осведомление би трябвало да зачитат напълно ползите и правата на малолетните. Те предизвикват основаването на законодателство, в това число разпореждания за откриването, съобщаването и премахването от обществените медии на наличие, което накърнява човешкото достолепие.

Текстът отбелязва, че " терминът " подправени вести " в никакъв случай не би трябвало да се употребява, с цел да се подкопае публичното доверие в медиите или да се дискредитират или инкриминират сериозните гласове ". За да бъде подпомагана и защитавана обективната информация, членовете на европарламента предизвикват сдруженията в региона на обществените медии и онлайн платформите да разработят принадлежности, които да разрешават на потребителите да уведомяват и алармират за възможни подправени вести, с цел да се улесни бързото поправяне и да се даде опция за разбор от трети страни - самостоятелни и безпристрастни сертифицирани организации за инспекция на обстоятелствата.

Накрая евродепутатите приканват Европейската комисия да предложи инструкция, която да отбрани самостоятелните медии в Европейски Съюз от неоснователни правосъдни производства, целящи да ги накарат да замълчат или да ги сплашат. Докладът акцентира нуждата да се защитят лицата, сигнализиращи за нередности, и обвързваните с криптиране права, приканва за признание на охлаждащите резултати на законите за клеветата, предизвестява против случайното налагане на изключително състояние и упорства за вложение в цифрова просветеност, с цел да се даде опция на жителите и онлайн потребителите.
Всяко ограничаване на свободата на изложение или на плурализма на медиите и интернет наличието би трябвало да зачита условията на интернационалното право и трите правилото на нужда, пропорция и легитимност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР