снимка БГНЕС В понеделник ще се проведе заседанието на Консултативния

...
снимка БГНЕС В понеделник ще се проведе заседанието на Консултативния
Коментари Харесай

КСНС ще заседава за борбата с корупцията


фотография БГНЕС

В понеделник ще се организира съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по тематиката за битката с корупцията.Това е второто съвещание на КСНС, свикано от Румен Радев. Първото беше отдадено на превъоръжаването на армията.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия към този момент излязоха със законопроекти за основаване на специфична институция, която да ревизира сигналите за корупция. ГЕРБ желае в нея да влязат Комисията за конфискация и Комисията за спора на ползи. Управляващите считат, че новият орган би трябвало да може единствено да ревизира корупцията, а Българска социалистическа партия желае той да може да проверява.

ГЕРБ не желае институцията да стартира инспекции по анонимни сигнали, до момента в който Българска социалистическа партия допускаше тази опция. Преди съвещанието на КСНС се разбра, че Българска социалистическа партия също са решили, че анонимните сигнали би трябвало да отпаднат, оповестява уеб сайтът “Дневник “.

Едно от главните разлики в законопроектите на двете партии е въпросът кой да назначава шефа на антикорупционната институция. ГЕРБ държи той да се назначава от Народното събрание, а Българска социалистическа партия от президента.

В КСНС вземат участие ръководителят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на защитата, вътрешните работи, външните работи и финансите, началникът на защитата и ръководителите на парламентарните групи в Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР