Снимка: БГНЕС В опит да аргументира поискания вот на недоверие

...
Снимка: БГНЕС В опит да аргументира поискания вот на недоверие
Коментари Харесай

Заради вота БСП притопли скандала с акцизната система на митниците


Снимка: БГНЕС

В опит да аргументира поискания избор на съмнение на държавното управление водачът на левицата Корнелия Нинова в сряда притопли остарелия скандал със слабостите на осведомителната система за акцизите на Агенция " Митници " (БАЦИС).

След хакерски офанзиви към основната за приходните администрации ИТ система през 2016 година по сигнал на държавните органи е предоставен отчет на ДАНС, който установи недостатъци.

Проблемът бе осветен от шефа на " ЛУКойл България " Валентин Златев

Публично абсурдът бе раздухан от генералния шеф на " ЛУКойл България " Валентин Златев в края на 2016 година, когато той бе привикан да дава пояснения пред парламентарната комисия за битка със сивия бранш при горивата по време на втория кабинет на ГЕРБ. Тогава Златев разгласи, че през първата половина на 2016 година като началник на Българската петролна и газова асоциация той е внесъл сигнал до Главна прокуратура, съгласно който най-важната осведомителна система в страната за акцизите (БАЦИС) не действа обикновено, че може да се манипулира, да изчезват артикули от нея, което основава заплаха за финансовата сигурност на страната. През декември 2016 година Златев сподели, че е прочел отчета на прокуратурата по инспекцията, който по думите му удостоверява подозренията на асоциацията, само че е засекретен и не може да бъде разгласяван.

Впоследствие шефът на ДАНС Димитър Георгиев удостовери пред депутатите, че фактически организацията е работила по казуса с БАЦИС. " Дали сме цялата информация по БАЦИС в инспекциите на прокуратурата, тъй че това е отразено там. Изготвили сме и каквото е належащо като информация до Министерството на финансите ", съобщи през декември 2016 година Димитър Георгиев, само че отхвърли детайлности.

Оттогава насам коментарът на Министерството на финансите е, че рекомендациите на ДАНС и прокуратурата са получени, че пропуските са отстранени и че по този мотив са пращани отчети до премиера и отговори до правоохранителните органи.

Българска социалистическа партия: Борисов не е направил нищо по случая

Въпреки това левицата в сряда съобщи, че министър председателят Бойко Борисов не е направил нищо по случая от 2016 година насам.

На 20 декември 2017 година с писмо от левицата са поискали от прокуратурата да даде информация за осъществената инспекция от ДАНС и прокуратурата в приходните организации. На 9 януари тази година в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили три документа - отчет на ДАНС, отчет на прокуратурата и писмо от финансовия министър Владислав Горанов.

" За страдание законът ми не разрешава да си послужвам с имена на хора, на компании и с цифри за злоупотреби и корупция, само че мога да дава информация, че вследствие на тези инспекции, на разпити на очевидци и на експертизи е изработен извод за опасност за финансовата сигурност на страната, а оттова и за националната сигурност ", разяснява в сряда Корнелия Нинова.

" По-лошо - тези констатации с инструкции на основния прокурор стоят на бюрото на българския министър-председател Бойко Борисов от август 2016 година, в този момент сме 17 януари 2018 година, нищо не е направено ", съобщи тя. По думите й констатациите към 4 януари са, че казусът е същият. " Ето за какво желаеме истината да стане притежание - за каква корупция става дума, за какво министър-председателят година и седем месеца не е взел ограничения, покровителства ли се тя на най-високо ниво в страната ", уточни Нинова.

Депутати от левицата обясниха пред Mediapool, че в тази ситуация под корупция се схваща, че за създаването на акцизната система на митниците са изхарчени съществени бюджетни средства, а в това време тя не работи изрядно, което води до съществени загуби за бюджета под формата на акцизи и Данък добавена стойност.

Затова левицата желае отчетите на ДАНС и прокуратурата за инспекцията да бъдат разкрити или да бъдат разисквани на закрито съвещание на Народното събрание.

" Настояваме за ексклузивен председателски съвет на Народното събрание на следващия ден сутринта с две претенции - или документите да се разсекретят, или да създадем закрито съвещание тук, в зала, и да разгледаме тези документи ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Според нея тези отчети ще оказват помощ на народните представители да си създадат правилните заключения и да преценяват по какъв начин да гласоподават на вота на съмнение за корупция.

Шефът на митниците: Слабостите са отстранени още през юли 2016 година

По същата тематика през ноември 2017 година депутатите от комисията за битка със сивата стопанска система изслушаха основния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Агенция " Митници " Георги Костов. Докато обясненията на Цацаров бяха в закритата част на съвещанието, Костов даде доклад обществено.

" Действително сме получили навреме тревожните констатации, за които основният прокурор приказва, от сътрудниците от ДАНС, които са били извънредно градивни. Веднага – по предписание на премиера, е образувана нужната работна група и в края на месец юли 2016 година в формален отчет, с който аз разполагам сега, зам.-директорът на Агенция " Митници " господин Борислав Борисов, който и все още е зам.-директор на организацията, е докладвал на министъра на финансите, че въпросните недостатъци са отстранени, тъй че тези констатации са били отстранени в извънредно къс период ", отговори тогава Георги Костов.

В Народното събрание той призна, че самата осведомителна система няма искания за съвършенство.

" Това е интегрирана, централизирана осведомителна система, която сплотява 27 модула, като във всеки модул биха могли да се надграждат и да се вършат интерфейси, и да се приобщават други нови такива модули. Така или другояче, пред организацията стои предизвикването всеки установен пропуск, уязвимост или предизвикателство, което новото време ни показа, да го въведем навреме, или в случай че е надлежно някаква уязвимост, да я отстраним навреме ", сподели тогава шефът на митниците.

Валентин Златев, който присъстваше на съвещанието, обаче не беше удовлетворен от отговора на Костов и продължаваше да твърди, че акцизната система не работи.

" Аз не мога да приема думите на господин Костов, тъй като Митницата и тази система не действат от 2016 година до момента съвършено, както той сподели. Аз желая да го попитам: има ли отчет на ваши чиновници, господин Костов, които да потвърждават, че тази система не работи? Трябва да го имате при вас в Агенция " Митници ", разяснява пред депутатите шефът на " ЛУКойл ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР