Снимка: БГНЕС Третият лъч на метрото ще бъде пуснат в

...
Снимка: БГНЕС Третият лъч на метрото ще бъде пуснат в
Коментари Харесай

Третият лъч на метрото ще бъде пуснат до две години


Снимка: БГНЕС

Третият лъч на метрото ще бъде пуснат в употреба до две години, стана ясно от изявление в неделя на кмета на София Йорданка Фандъкова, която взе присъединяване в церемонията по честване на 20-годишнината на столичната подземна железница.

Новата линия ще е с 12 метростанции

" Вече 50% от построяването на първия и най-тежък сектор от третата линия на метрото - централния, са подготвени. Очакваме в края на 2019 година и началото на 2020 година да бъдат пуснати всички 12 км метро, които се строят сега, с 12 метростанции, и с метрото да свържем Околовръстния път при Горна Баня, регион " Овча купел ", " Красно село " с центъра на града и с кв. " Хаджи Димитър " в източната част ", съобщи Фандъкова.

" В момента приготвяме преди всичко продължението на третата линия в посока кв. " Левски " - още 3 км, и в посока кв. " Слатина " и бул. " Цариградско шосе ", сподели още кметът.

По думите на изпълнителния шеф на " Метрополитен " инж. Стоян Братоев в този момент пасажерите в метрото на ден са към 340 хиляди, а след 2 години, когато се приключи цялата трета линия, се чака те да се усилят с още 170 хиляди души.

" Ако има нещо съвременно в страната, то това е метрото. Третият лъч на метрото е различен вид метро. С нов вид преносим състав, с алтернатива за автоматизирано придвижване ", уточни той.

" Пероните са отделени от метровлаковете със специфични преградни стени, на които отварянето и затварянето ще се ръководи автоматизирано от самия трен ", сподели още Братоев. По думите му ръководството на влаковете е със система, която нарежда влака " до сантиметър, не на блок сектор, както е до момента ".

" Всичко това е в интерес на сигурността. Това е по-модерното метро, третата линия е на равнището на най-модерните в света ", съобщи Стоян Братоев.

Столичното метро е в топ 10 на най-хубавите инфраструктурни планове в Европейски Съюз

По думите на Йорданка Фандъкова метрото е освен най-големият транспортен, само че и екологичен план за столицата. Той оказва помощ да се икономисват към 75 хиляди тона нездравословни излъчвания годишно. " С построяването на третата линия на метрото чакаме икономисване на към 90 хиляди тона нездравословни излъчвания ", сподели кметът. По думите на Фандъкова Европейската комисия е сложила софийското метро в топ 10 на най-хубавите инфраструктурни планове, финансирани с европейски средства. " Днес метрото заема 34% от градския превоз, само че това е и най-големият екологичен план ", сподели Фандъкова.

" Днес ние строим по над 3 км на година и това е допустимо с помощта на голямата финансова поддръжка, която получаваме от Европейска комисия ", съобщи столичният кмет. Йорданка Фандъкова благодари и на българските държавни управления, които са подкрепяли плана за метрото през всичките години със съфинансиране.

Темповете на строителство са в пъти по-високи

Темповете на строителство на метрото през днешния ден фактически са в пъти по-високи от първичните, добави и Стоян Братоев. " Темпото на строителство на първия сектор на метрото беше доста малко - приблизително 380 м на година. На втрия – 1.7 км на година, а сега работим със междинен ритъм на строителство към 3.2 км приблизително годишно. Темповете са в пъти по-високи от първичните ", съобщи инж. Братоев. По думите му това се дължи на първо място на това, че този план е бил сполучливо предпазен пред Европейска комисия.

С към 25% е намалял трафикът в резултат на метрото. Заради метро в София дневно се движат приблизително 55-56 000 автомобила по-малко. С третата линия броят им ще намалее с още 28 000 автомобила т.е. 1/3 от дейния трафик в София понижава поради метрото, разяснява изпълнителният шеф на " Метрополитен ".

Средната скорост на придвижване сред станциите е 36-38 км/ч, при наземния превоз е 14 км/ч, а с лек автомобил в пиков час не може да се надвиши скорост от 20 км/ч, сподели още инж. Братоев.

Каква е историята на софийското метро

Софийското метро е първото и само метро в България. Въведено е в употреба на 28 януари 1998 година Към момента има обща дължина 40 км с 35 метростанции. Метрото е оповестено за народен обект, което значи, че неговото строителство се финансира както от общинския, по този начин и от националния бюджет, а също и от европейски фондове.

Първите изследвания за развиване на под земята извънуличен превоз в столичния град стартират през 1967 година През декември 1968 година е направен, а през 1972 година е одобрен от Министерския съвет Технико-икономически отчет на софийския метрополитен. Една година по-късно е основана профилирана проектантска организация " Метропроект ", с което се слага началото на работното планиране на обекта.
През 1975 година е призната Генералната скица за развиване на линиите на метрото, според която метромрежата се състои от три метродиаметъра с обща дължина 52 км. и 47 метростанции.
През 1977 година е одобрен направеният механически план на радиуса от жк " Люлин " до пл. " Св. Неделя " с дължина 8.1 км и 7 метростанции. През 1978 година стартират отчуждителни процедури и обезщетяването на притежателите на парцели по трасето на първия метрорадиус. Отчуждени са към 700 парцела, като притежателите им са обезщетени с над 2000 жилището.

Същинското строителство на метротрасето от по първия радиус стартира през 1980 година, като през първите няколко години финансирането е от порядъка на няколко милиона - извънредно незадоволително за сходен жанр обекти. Във връзка със строителството на НДК е проектирана и построена градивната част на две метростанции и участъкови тунели сред тях от втория метродиаметър.

Поради неосигуряване на средства през 1991 - 1992 година с решения на Министерския съвет пусковите периоди на метрото са изменени и се дефинира краен период за довеждане докрай на първия радиус 1995 година Вследствие лимитираното финансиране строителството се отсрочва във времето.

На 28 януари 1998 година е въведен в употреба първият сектор от първия диаметър на метрото с 5 станции и дължина 6.5 км от бул. " Сливница " през ж.к. " Люлин " до бул. " К. Величков ".

На 17 септември 1999 година е въведена в употреба станция " Опълченска ", а на 31 октомври 2000 година - станция " Сердика " на пл. " Св. Неделя ", като общата дължина на трасето на първия метрорадиус е 8.1 км със 7 метростанции.

През април 2003 година настоящият сектор се свърза с ж.к. " Обеля " с нов сектор от 1.8 км.

През 2004 година стартира подготовката а през 2005 година и строителство на продължението на метродиаметъра през центъра на града от пл. " Св. Неделя " до Интерпред в кв. " Изгрев " с нов сектор от 4.8 км и 3 станции. Разширението на метрото от " Интерпред " до ж.к. " Младост ", ж.к. " Дружба " и новия летищен терминал на " Летище София ", съгласно софтуерните особености на трасето, е разграничено на три стадия.

Строителството на втория метродиаметър стартира през 2008 година и приключва през 2012 година

Строителството на правата ж.к. " Младост " – " Летище София " с дължина 7.1 км по проект стартира през 2009 година и приключва през април 2015 година

На 25 април 2013 година е даден старт и на отклонението от метростанция " Младост 1 " до " Бизнес парк София ". Отсечката е с дължина 2.7 км. с 3 метростанции. Срок на строителството – до април 2015 година Въведена в употреба – на 8 май 2015 година

На 20 юли 2016 година е въведена в употреба метростанция " Витоша ".

Изграждането на третия метродиаметър в София стартира на 20 януари 2016 година , като по проект трасето, свързващо 12 метростанции, би трябвало да е готово през 2019 година Първият стадий включва градежа на 8 км подземна железница с 8 метростанции. Осигуреното финансиране е в размер на 491 млн. по оперативна стратегия " Транспорт " на Европейски Съюз и 90 млн. национално съфинансиране, което е разчетено за задоволително за сектор, свързващ 12 метростанции от общо 16 планувани.

На 27 февруари 2017 година тунелопробивната машина стартира работа по изкопа на тунелите. На 23 юни 2017 година стартира работа по четирите станции в ж.к. " Овча Купел ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР