снимка БГНЕС Шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева все

...
снимка БГНЕС Шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева все
Коментари Харесай

Лозан Панов предложи за наказание шефката на Софийския апелативен съд


фотография БГНЕС

Шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева въпреки всичко ще бъде препоръчана за наказване, само че не от инспектората, който е открил нарушаванията й, а от ръководителя на Върховния касационен съд. Във вторник Лозан Панов разгласи, че ще внесе акта на контрольор Александър Мумджиев за дейностите на арбитър Дончева във Висшия правосъден съвет (ВСС).

По закон Дончева можеда бъде препоръчана за наказване от правосъдния инспекторат или от горестоящия шеф в система. Над нея е единствено Лозан Панов.

Преди ден правосъдният инспекторат заяви, че с гласоподаване правосъдните инспектори са решили да амнистират арбитър Дончева. Това се случи, макар че тя бе изловена в голям брой нарушавания при разпределението на делата в едно от най-важните съдилища в страната. Това е казус, който сложи под сериозен въпрос въобще правилото на действие на правосъдния инспекторат. След този случай всеки правосъден началник, изловен в нарушаване, би могъл да сложи въпроса за какво е предлаган за наказване, а различен – не.

Инспектор Александър Мумджиев уличи арбитър Дончева, че нелегално е разпределила сама на себе си дело с веществен интерес от 102 млн. лева, което визира активи на банкрутиралата КТБ. Скандалът избухна през октомври м.г., когато арбитър Милен Василев сложи на видно място в съдийския кулоар на САС свое писмо до Дончева, в което я заподозря в дейности " със мощен корупционен аромат ".

Милен Василев уточни, че шефката му е иззела непозволено висящите каузи, в това число делото за активите на КТБ. Съдебният инспекторат стартира инспекция и установи общо пет нарушавания, осъществени от председателката на апелативния съд. Друг сериозен гаф е одобряване на противозаконни вътрешни правила за систематизиране на делата, които позволяват рокади на съдии и вземането на делата им.

Практиките в Софийския апелативен съд бяха тествани и от висшите съдии, които също откриха нарушавания. Лозан Панов оповестява, че и отчетът на Върховен касационен съд ще бъде импортиран във Висшия правосъден съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР