Снимка: БГНЕС Шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

...
Снимка: БГНЕС Шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури
Коментари Харесай

Съмнения за кадрова намеса на Караянчева в агенцията по рибарство


Снимка: БГНЕС

Шефът на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) Галин Николов първо уволнява основния секретар на организацията Сергей Костадинов, а след това отдръпва жалбата си против решението на съда, с което той е върнат на работа. Това се случва в последния миг, в който ИАРА може да отбрани уволнението на Костадинов пред Върховния административен съд (ВАС).

Странното държание на Николов по проблема се дължи на интервенция на ръководителя на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева, настояват пред Mediapool двама самостоятелни един от различен източници от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), поискали анонимност.

Според неофициалната информация Караянчева се е застъпила пред един от зам.-министрите за това Костадинов да бъде възобновен на работа. Вследствие на намесата ѝ върху изпълнителния шеф на ИАРА Галин Николов е извършен напън да не се апелира решението, с което съдът анулира на първа инстанция уволнението на основния секретар на организацията.

Самата Караянчева отхвърли пред Mediapool да е провеждала сходен диалог с някого от заместниците на земеделския министър Румен Порожанов, а Галин Николов избра да не разяснява нищо.

Така или другояче, в последна сметка шефът на ИАРА фактически отдръпва в последния вероятен миг жалбата на организацията против решението на Бургаския административен съд за възобновяване на Сергей Костадинов. Въпреки че в нея са посочени същите претекстове, с които през март Николов издава заповед за уволнението му.

Двама чиновници на Министерство на земеделието и храните описаха пред Mediapool, че намесата на Караянчева по случая не е изненадваща, защото Костадинов от години бил в близки връзки със брачна половинка ѝ Илия Караянчев, с който са някогашни сътрудници. За това събитие нееднократно се е хвалил самият Костадинов, който е и член на ГЕРБ.

" Чувала съм за Сергей Костадинов. Никога не съм разговаряла със заместник-министър да не се апелира уволнението му ", отговори Цвета Караянчева на въпрос дали познава Костадинов и дали е лобирала за него пред заместител на земеделския министър.

Запитана какво е чувала за Костадинов, тя сподели, че по нейни мемоари той е бил основен секретар на ИАРА по времето на Мирослав Найденов (земеделски министър в първия кабинет на ГЕР-бел.ред.).

" Мисля дори, че и на второто държавно управление (на ГЕРБ – бел.ред.) беше основен секретар на ИАРА. Лично не го познавам, може би в коридорите да сме се срещали. Съпругът ми изрично не е бил сътрудник с този човек ", добави шефката на Народно събрание.

" Не искам да разясня ", съобщи на собствен ред изпълнителният шеф на ИАРА Галин Николов в отговор на въпрос от Mediapool каква е повода първо да уволни Костадинов, а по-късно да отдръпна жалбата на организацията против възобновяване му на работа от съда.

" Предпочитам да не разясня този въпрос ", добави Николов, запитан дали до отдръпването на жалбата се стигнало след извършен напън от Народното събрание върху управлението на Министерство на земеделието и храните.

Предисторията

Галин Николов уволнява Сергей Костадинов на 13 март т.г. Основните му претекстове са, че основният секретар не дава отговор на изискванията за заемане на тази служба – няма нито нужния професионален стаж, нито дава отговор на просветителния ценз. Заповедта на освобождението му съответствува с мандата на служебния кабинет на Огнян Герджиков.

След това Костадинов апелира пред Бургаския административен съд, който на 24 ноември анулира заповедта на шефа на ИАРА за уволнението. На 13 декември организацията апелира възобновяване му на работа, внасяйки в Бургаския административен съд тъжба до Върховния административен съд по проблема.

" Като разисква понятието " управително равнище в администрацията ", съдът погрешно приема, че трудовият стаж на жалбоподателя (Сергей Костадинов – бел.ред.) като " пълководец на взвод ", " пълководец на гранична застава ", " шеф граничен подучастък " и като " зам.-началник на граничен сектор ", се включва в понятието " професионален опит ", според т.6 от Класификатора на длъжностите в администрацията, признат с Постановление на Министерски съвет 129/2012 година Включвайки този стаж в минималния, дължим от класификатора, съдът незаконосъобразно обосновава съществуването на 7 години професионален опит на Сергей Костадинов, с цел да доближи до извода, че откакто този стаж е налице при преустановяване на служебното му правно отношение, не е налице хипотезата на чл.107, ал.1, т.7 ЗДСл ", се споделя в жалбата на ИАРА, подадена от името на изпълнителния ѝ шеф.

" Освен дефицит на професионален опит, жалбоподателят не има нужната подготовка за заемане на длъжността " основен секретар " на ИАРА. Това е по този начин, предвид на длъжностната характерност за длъжността " основен секретар ", одобрена на 04.11.2013 година, подписана от Сергей Костадинов, според която лицето, заемащо длъжността, следва да има висше обучение, магистърска степен, в областите " право ", " стопанска система ", обществени и филантропични науки. Видно от диплом за приключено висше обучение, Сергей Костадинов е приключил ВВОВУ " Васил Левски " – гр. Велико Търново, компетентност " гранични войски " и подготовка " офицер от гранични войски – боен инженер по употреба АТТ " и гражданска компетентност " машинен инженер по мотори с вътрешно горене ", допълват от ИАРА на 13 декември.

Само ден по-късно, на 14 декември, Галин Николов праща в Бургаския административен съд нова молба, с която отдръпва жалбата на организацията против възобновяване на Сергей Костадинов на работа.

Любопитен факт е, че от самото начало от 13 март до 24 ноември, в което основният секретар на ИАРА се води уволнен от организацията и апелира пред съда, той продължава да употребява ведомствено жилище в Бургас, където е централата на организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР