Снимка БГНЕС Разрушена къща след украински обстрел в село край

...
Снимка БГНЕС Разрушена къща след украински обстрел в село край
Коментари Харесай

Западът притиска Украйна да спазва договореностите за Донбас

Снимка БГНЕС Разрушена къща след украински обстрел в село край Донецк
Германия и Франция считат да посредничат, с цел да се върнат съветските военни в Съвместния център за контрола на примирието в Донбас. Това съобщи немският държавен представител Гьорг Щрайтер след извършения телефонен диалог сред канцлерката Ангела Меркел и украинския президент Петро Порошенко, предава БГНЕС.

Пак по-рано през днешния ден същият въпрос бе разискван в телефонен диалог и сред американския вицепрезидент Майк Пенс и Порошенко. Руските военни напуснаха центъра на 19 декември, тъй като не могат да извършват функционалностите си „ поради дейности на украинската страна “, както изясни съветското Министерство на външните работи.

Руските военни отговаряли за спазването на примирието, взаимоотношението сред враждуващите страни и наблюдаващите от ОССЕ, както и присъединяване в разрешаването на разногласията по осъществяването на Минските съглашения. Освен това Меркел и Порошенко разискаха в телефонния диалог и въпроса за замяна на военнопленниците.
" Президентът Порошенко акцентира, че ще направи всичко допустимо размяната да стана колкото се може по-бързо.

БГНЕС напомня, че размяната бе уговорена от Контактната група и трябваше да се реализира до Коледа и Нова година. Но в последния миг украинската стана реши да посочи наново дали пленниците желали да се завърнат в провъзгласените Луганска и Донецка национални републики. Межудвременно украинските въоръжени сили са подготвени за преустановяване на огъня в Донбас от среднощ на 23 декември.

Новото помирение бе контрактувано от Контактната група на 20 декември. Провъзгласените Луганска и Донецка национални републики към този момент показаха готовността да съблюдават примирието. В момента в Донбас работи така наречен учебно помирение. Договорено също от Контактната група, то бе влезнало в действие на 25 август във връзка новата образователна година, която в Украйна стартира на 1 септември. Първоначално примирието понижи напрежението по линията на прикосновение сред враждуващите страни, само че по-късно интензивността на обстрелите се ускори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР