Снимка: БГНЕС Патриарх Кирил е разочарован, че ролята на Русия

...
Снимка: БГНЕС Патриарх Кирил е разочарован, че ролята на Русия
Коментари Харесай

Патриарх Кирил разочарован, че ролята на Русия в Освобождението се размива


Снимка: БГНЕС

Патриарх Кирил е отчаян, че ролята на Русия в освобождението на България се размива, стана ясно от негово изявление по време на тридневното му посещаване в България във връзка 140-годишнината от Освобождението.

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е отчаян, че съветската войска, освободила България, е разграничена на обособени националности, участващи в Освобождението.

" Искам искрено да заявя, че за мен беше мъчно да чувам всички тези позовавания за присъединяване на други страни в Освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с Освобождението на България ", сподели патриарх Кирил след срещата си с президента Румен Радев.

" Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични аргументи тя да бъде премълчавана през днешния ден или лъжливо интерпретирана ", акцентира духовният лидер на Руската православна черква. " Всички диалози за дружбата се ревизират от действителността. Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за Освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение ", счита патриарх Кирил.

Румен Радев оцени високо присъединяване на съветския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и акцентира, че народът ни пази загатна за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и България почита паметта на воините, починали за нейното избавление. " Така както църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се в съветската войска под знамената на император Александър II и умрял за българската независимост, без значение от неговата народност ", сподели Радев.

" Българският и съветският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и огромен принос за това имат Българската православна черква и Руската православна черква – още от делото на Светите братя Кирил и Методий и преместването на славянската книжовност в Русия ", съобщи президентът.

Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 година " Паметта за героичната битка на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите нации. И по тази причина бих желал да помоля и Вас и българските институции да съхраняват тази памет, без значение от политическата обстановка ", съобщи патриарх Кирил.

По-рано денем московският и на цяла Русия патриарх Кирил и българският патриарх Неофит отслужиха дружно Съборната света литургия в неделя в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Сред пристигналите на литургията в патриаршеската катедрала бяха някогашните министър председатели Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки, шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов и вярващи, пристигнали да отдадат респект на починалите в Руско-турската освободителна война.

" Свещената българска земя е напоена с кръвта на доста хиляди български опълченци, тук проливат кръвта си, в името на свободата, за своите единоверци също десетки хиляди съветски бойци, паднали в борбите за Плевен, Пловдив, при Шейново и на Шипка преди 140 години. Тогава нашите нации - българският и съветският, един до друг, се борят за независимостта на България ", сподели в словото си Кирил.

" В единството е същинският залог за нашата мощ и за нашия триумф ", съобщи негово светейшество българският патриарх Неофит.

Патрирах Кирил сърдечно поздрави българския патриарх Неофит за пет години от интронизацията му и молитвено му пожела Господ да го подарява с здраво здраве и със мощната си помощ във високото му служение.

Той подари на българския патриарх Неофит от Руската православна черква и от съветския народ икона на Света Богородица Смоленска, вид одигитрия или пътеводителка, с цел да води добре българския народ.

Българският патриарх подари на патриарх Кирил патриаршески комплект, включващ нагръден кръст, енголпие - медальон с изображение на Исус Христос, и панагия - медальон с изображение на Божията майка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР