снимка БГНЕС “На премиера Бойко Борисов не му харесва да

...
снимка БГНЕС “На премиера Бойко Борисов не му харесва да
Коментари Харесай

Прокопиев: Премиерът не харесва да има независими медии


фотография БГНЕС

“На премиера Бойко Борисов не му харесва да има самостоятелни медии “, разяснява в сряда предприемачът и съиздател на “Икономедия “ Иво Прокопиев пред бТВ. С уточнението, че министър председателят е назначил персонално шефа на Комисията за конфискация (КОНПИ) Пламен Георгиев, той изясни, че запорите на имуществото му са “груба политическа поръчка “.

“Г-н (Пламен) Георгиев през вчерашния ден (вторни) си сподели напълно ясно. Той сподели: „ Моят шеф е министър председателят Бойко Борисов “. Така че той, като един съзнателен чиновник, най-вероятно извършва инструкциите на своя шеф. И в този момент е ред на неговия шеф господин Борисов да каже на обществото той поддържа ли репресията на КОНПИ против “Капитал “ и " Дневник " или не я поддържа “, сподели Прокопиев.

Бизнесменът описа, че се е срещнал с Борисов, когато е схванал за идната инспекция на КОНПИ против него, само че не с цел да се опита да я спре, а с цел да го осведоми за законовите нарушавания, които се готвят.

Премиерът дал отговор, че и на него не му харесва (случващото се), само че нищо не може да направи.

“Не безусловно Бойко Борисов споделя истината във всяка обстановка. Проблемът е, че институциите на страната са приватизирани, суверенът е сменен, те не служат на ползите на жителите, а на ползите на няколко души... На господин Борисов съгласно мен несъмнено не му харесва да има самостоятелни медии “, сподели Иво Прокопиев.

Той дефинира дейностите на КОНПИ като “много жесток напън “, който демонстрира „ желанието да бъде запушена устата на медиите и да бъде убита тяхната икономическа база “.

“Чухме най-малко 10 груби неистини (от КОНПИ) “, счита Прокопиев. Той добави, че комисията се “поставя над закона и обективните обстоятелства “.

Аргументите по запора на имуществото “по създание повтаря обвинителният акт по договорката за „ Каолин “ от 2002 година на тогавашната прокуратура на господин (Никола) Филчев “, добави предприемачът. В същото време комисията пренебрегват всичко, което се е случило с този обвинителен акт по-нататък в годините – на „ три правосъдни инстанции съдът е споделил, че тези изказвания не са правилни “.

Прокопиев посочи, че той посредством компанията му “Алфа финанс “ е бил мажоритарен притежател на “Каолин “, само че компанията не е взела участие в приватизацията.

“Със единодушието на страната и на Агенцията за приватизация (фирмата) е вложила капитал и е получила мажоритарния дял посредством нарастване на капитала, т.е. даже фактът, че съм взел участие в приватизацията на “Каолин “ е груба неистина “, споделя той.

За отхвърли на “Сибелко “ да купи сдружението за 20 млн. $, което след това е продадено за 7 млн. лева предприемачът сподели, че са се отказали да влагат, тъй като не харесват структурата на суровината, сподели Прокопиев.

Той подсети, че КОНПИ няма право да проверява освен приватизационни, а и никакви други покупко-продажби. Друг проблем е, че комисията не може да изследва източници на приходи над 10 години обратно, а тя се връщат съвсем 20 години обратно.

“Тук няма ноанси – или си в периода на безспорната отминалост, или не си. Правото има някакви правила, на които е устроено. Не можеш просто по този начин да кажеш: “Ние се връщаме към Великата октомврийска гражданска война, тъй като нещо не ни харесва по какъв начин е станало “, сподели Прокопиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР