снимка БГНЕС Известният административен съдия Панайот Генков се замеси в

...
снимка БГНЕС Известният административен съдия Панайот Генков се замеси в
Коментари Харесай

Съдия от скандала Приморско иска да става шеф с преписана концепция


фотография БГНЕС

Известният административен арбитър Панайот Генков се замеси в нов огромен скандал след този с парцелите за " обществено слаби " в Приморско. Съдия Генков се кандидатира за началник на Административен съд – Бургас с идея, в която цели пасажи са взети с правописните неточности от неговата колежка от Ямбол Димитринка Стаматова, сподели инспекция на Mediapool.

Съдийската гилдия би трябвало да гласоподава кандидатурата му след седмица. Mediapool съумя да се свърже с Панайот Генков, само че той не пожела да разяснява.

Съдията стана национално прочут през 2010 година, откакто името му изскочи от абсурда с раздаваните парцели за " извънредно нуждаещи " се от община Приморско. През 2004 година щерка му Ваня Генкова, тогава студентка, бе получила като извънредно нуждаеща се право на градеж върху 430 кв.м. в общината против 1 677 лева По-късно " извънредно нуждаещата се " студентка построи хотел на имота и продаде жилищата на татко си. Той на собствен ред ги препродаде.

В абсурда бяха забъркани и сътрудниците на Генков Николай Урумов и Андрей Икономов. И тримата бяха шефове на отделения във Върховния административен съд. След експлоадирането на абсурда те бяха отстранени от тогавашния началник на Върховен административен съд Константин Пенчев. Висшият правосъден съвет (ВСС) ги върна на съдийски позиции, наказвайки ги с 25% понижение на заплатите за две години. Върховен административен съд анулира и това наказване с аргумента, че наказването е наложено, без да е ясно какво тъкмо е нарушаването на тримата съдии.

През предходната година Панайот Генков бе конфигуриран с поддръжката на шефа на Върховен административен съд Георги Колев за краткотраен началник на административния съд в Бургас. Съдията реши да се кандидатира за непрекъснат шеф, с цел да изкара на подобаваща позицията оставащите му години до пенсия. Заради преписаната идея това надали ще се случи.

Бургас съвсем като Ямбол

През месец май тази година Висш съдебен съвет избра единомислещо арбитър Димитринка Стаматова за началник на административния съд в Ямбол. Нейната идея е оповестена на уеб страницата на Висш съдебен съвет на 10 февруари тази година. Явно триумфът на арбитър Стаматова мощно е впечатлил Панайот Генков, който много безусловно е решил да стъпи върху нейните хрумвания. Концепцията му е оповестена на 28 юли тази година.

Копи/пейст-ът на Генков стартира още в самото начало. Той взаимства съвсем напълно първите десетина въвеждащи реда от концепцията на Стаматова. Най-големият проблем обаче не са първите редове, а последните – там, където се приказва за стратегическата визия за ръководството на съда в Бургас.

И двамата съдии имат в концепцията си глава III, озаглавена: " Достижения и казуса в досегашната активност на Административен съд Ямбол/Бургас ". На множеството места той просто е махнал " Ямбол " и е написал " Бургас ".

Панайот Генков явно доста е харесал откриващото изречение на колежката си: " От казаното до тук излиза наяве, че Административен съд – Бургас/Ямбол е добре проведено и структурирано звено от правосъдната система... " Продължава с: " При постигнатите високи резултати считам, че главен принцип в работата на идващия административен началник би трябвало да бъде приемствеността, като се резервира постигнатото до този миг и се върви към надграждане. Това би бил и главният приоритет в работата ми. "

Изцяло преписана от Генков със запетаите е и главата за " възстановяване на качеството на правораздаването ". Съдия Стаматова дава обещание да работи за уеднаквяване на правосъдната процедура по делата, които съдът в Ямбол гледа като касационна инстанция. Смята да провежда срещи със съдиите, с цел да се разискват " настоящи проблеми на " материалното и процесуалното право ". Стаматова дава обещание да разпореди на собствен заместник-председател да проучва върнатите от горната инстанция съдийски актове. Досущ същото дава обещание и Генков.

В този дух съвсем всички хрумвания на арбитър Стаматова за ръководството на съда в Ямбол са преписани безусловно от арбитър Генков. Прави усещане, че висшият арбитър (Генков работи в Бургас като командирован – б.р.) не си е правил труда да измисли самичък даже и общите приказки в концепцията си. Тя завършва с обещанието на арбитър Стаматова да " работи за доразвиване, надграждане и рационализиране на постигнатото ".

Прецеденти с преписване

Миналият Висш съдебен съвет имаше спорна процедура при кавги с преписани концепции. Съдия Даниела Дончева беше изловена да копира цели пасажи от концепцията на Веселин Пенгезов, само че все пак беше назначена за началник на Софийския апелативен съд. Година по-късно арбитър Иван Йорданов се кандидатира за началник на Административния съд в Кърджали с преписана идея. В този случай Висш съдебен съвет не избра този претендент.

До този миг правосъдният съвет не е взел никакви ограничения против съдии, които си разрешават сходно държание. То влиза в прорез в най-малко три пункта от Етичния кодекс на магистратите.

Точка 1.3 от кодекса гласи: " При вземането на решения магистратът е самостоятелен и не се въздейства от мнението на своите сътрудници, само че и не подхваща дейности, с които би уязвил тяхната самостоятелност ".

Точка 4.2: " Магистратът би трябвало да бъде почтен, правилен и вежлив, както в работата си, по този начин и в персоналния си живот и да се отнася с почитание към хората като съблюдава техните права и свободи ".

Точка 5.3: " Магистратът би трябвало да заобикаля дейности и действия, явяващи се в прорез с одобрените в обществото разбирания за благовъзпитание ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР