Снимка: БГНЕС Институциите обърнаха внимание на гладната стачка на известния

...
Снимка: БГНЕС Институциите обърнаха внимание на гладната стачка на известния
Коментари Харесай

Институциите се стреснаха от гладната стачка на Босия и го призоваха да я спре


Снимка: БГНЕС

Институциите обърнаха внимание на гладната стачка на известния правозащитник и някогашен политически пандизчия Николай Колев-Босия и на 25-ия ден от нейното начало го приканиха да я приключи.

Това стана, откакто няколко десетки протестиращи се събраха в негова поддръжка в четвъртък сутринта до служебния вход на Народното събрание и пробваха да го бликират, завързвайки се с верига един за различен.

Своеобразната обсада продължи малко повече от половин час, след която полицията я раздра благодарение на клещи и мощ, само че демонстрацията въпреки всичко провокира медиен отзив и транспортният министър Ивайло Московски прикани Босия да спре да гладува, настоявайки точно за неговата оставка.

Междувременно президентът Румен Радев пък популяризира отворено писмо до Колев, в което на собствен ред го прикани да не заплашва задравето си и да остави институциите да ревизират данните за корупционна скица в организация " Автомобилна администрация ", с които разполага.

" Няма сигнал, който да влезе в министерството и да не се даде по каналния ред да бъде проверяван и надлежно да бъде даден на другите органи, които да имат компетентност за тези следствия ", съобщи министър Московски пред публицисти в Сараево с уточнението, че към този момент бил разговарял с Босия.

" Видях единствено две папки със сигнали за интервала 2013 - 2014 година, а аз през това време не съм бил министър ", разяснява още той, усъмнявайки се, че в тази ситуация " става въпрос за неща, които минават границата или е някакъв тип политическа провокация, с цел да се употребява държанието на този човек ".

Държавният глава пък реши за удачно да приветства " гражданското деяние " на дисидента, защото " то слага проблем, който визира всички български жители и излага на риск живота им ".

" Отчаяният Ви митинг е израз на доловимото в цялото общество отвращение от корупцията и неналичието на отчетлива воля за битка с нея. Обръщам се към Вас с почитание към действената Ви, морална позиция и с паника за здравето и живота Ви. Корупцията в никакъв случай няма да бъде преборена с бездейност и примирие, тя изисква гражданска готовност и честност, за която Вие давате образец ", обърна се Радев към Босия, изразявайки убеденост, че той и отсега нататък щял да бъде " самоуверен покровител на справедливостта ".

Николай Колев гладува от 13 юни с искане за оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разформироване на народните представители. Повод за митинга му е " грубото нарушение на законите и Конституцията от депутатите в Народното събрание, които позволиха възобновяване на схемата за продажба на шофьорски книжки от чиновниците на изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

" Всички чиновници и управлението на Агенцията, които бяха арестувани и упрекнати под натиска на някои европейски държави-членки на Европейски Съюз, бяха тихомълком освободени и възобновени на работа. По този метод схемата за продажба на шофьорски книжки беше възобновена и всекидневно се продават десетки книжки на необразовани и неумели български жители, и даже на ислямисти, които отиват в богатите европейски страни и са евентуални терористи ", се споделя в декларацията на Босия за гладната му стачка, изпратена до парламентарния ръководител Цвета Караянчева.

Съмишлениците на Колев се заключиха с верига към 8.30 часа в четвъртък, макар опитите на голям брой служители на реда да им попречат. В последна сметка към 9.15 часа униформените съумяха да разбият блокадата, скъсвайки веригата с клещи и разбутвайки със мощ протестиращите, в това число и гладуващия към този момент 25-и ден Николай Колев. Единствено самостоятелният народен представител Спас Панчев прояви интерес към демонстрацията и излезе от Народното събрание, с цел да приказва с Босия.

Междувременно в обществените мрежи към този момент се популяризира онлайн подписка с апел до генералните шефове и публицистите от Българска национална телевизия и БНР, както и до Съвет за електронни медии – да спрат да пренебрегват гладната стачка на Босия.

" Изпълняват ли, съгласно Вас, Българска национална телевизия и БНР публичните си функционалности, като се вършат на слепи и глухи за тази гладна стачка, за претекстовете, които са я предизвикали, за риска Николай Колев-Босия да си отиде напълно скоро от този свят, за реакциите на институциите също, доколкото има изобщо реакции от тях? Смята ли Съветът за електронни медии да вземе някакво отношение по отношение на това държание на Българска национална телевизия и БНР ", питат създателите на подписката ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР