снимка БГНЕС Два месеца не стигнаха на комисията Антикорупция да

...
снимка БГНЕС Два месеца не стигнаха на комисията Антикорупция да
Коментари Харесай

Два месеца не стигат на Антикорупция да провери Пеевски за медийния закон


фотография БГНЕС

Два месеца не стигнаха на комисията " Антикорупция " да ревизира дали депутатът и медиен магнат Делян Пеевски е в спор на ползи при внасянето на измененията в медийния закон. Експертите от институцията са поискали удължение на периода с още 30 дни, с цел да напишат мненията си по проблема, оповестява комисията, представена от Клуб Z. Тази алтернатива се употребява, когато казусът съставлява " фактическа или правна трудност ".

Комисията " Антикорупция " бе сезирана от правната дирекция на Народното събрание. Пеевски не заявява частен интерес при внасянето на законодателните промени в медийния закон, макар че е притежател на " Нова българска медийна група ".

Партия " Да, България " подаде сигнал до Народното събрание с гледище да бъде осъществена инспекция, само че той бе препратен непосредствено към Антикорупционната комисия.

И в остарелия Закон за спора на ползи, който бе анулиран, а и в новия Антикорупционен закон, участва следният текст: " Лице, заемащо обществена служба, няма право да взе участие в подготовката, разискването, приемането, издаването или постановяването на актове, да извършва контролни или проверяващи функционалности или да постанова наказания в частен интерес. "

Дефиницията за " частен интерес " е следната: " Частен е всеки интерес, който води до полза от веществен или невеществен темперамент за лице, заемащо висша обществена служба, или за свързани с него лица, в това число всяко поето обвързване. "

В началото на февруари четирима депутати от Движение за права и свободи, измежду които и Пеевски, внесоха промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Те плануват всички медии, а освен печатните, както до момента, да подават пред Министерството на културата информация за това кои са притежателите им.

Предвижда се да заявяват и всички доходи отвън рекламата и банковите заеми, т.е., финансиране от неправителствени организации, дарения и прочие

Законът " Пеевски " не търси бистрота във връзка с банково финансиране на медии (какъвто е казусът с медийната група на Пеевски, основана с пари на банкрутиралата КТБ) или пък за медии, които не вършат постоянно дължимите осигурителни вноски към бюджета, както и за медиите, финансирани от държавното управление, от министерства и организации.

Това породи подозрения, че измененията целят да легитимират притежаваните или следени от Пеевски медии като " пазарни ". Проектът за промени в медийния закон към момента отлежава в канцеларията на Народното събрание, без да е прегледан от депутатите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР