Снимка: БГНЕС Депутатът от БСП Елена Йончева отрече да е

...
Снимка: БГНЕС Депутатът от БСП Елена Йончева отрече да е
Коментари Харесай

Елена Йончева отрече уволнен граничар да ѝ е помагал за филма


Снимка: БГНЕС

Депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева отхвърли да е получила помощ за снимането на 20-минутния ѝ филм за оградата по границата с Турция от граничар, уволнен за трафик на мигранти, както твърди вицепремиерът Валери Симеонов.

Журналистката разгласява в профила си във Facebook отговори на всичките сложени ѝ въпроси от Симеонов, който изгледа в понеделник премиерата на кино лентата, само че по този начин и не взе думата.

Впоследствие обаче съпостави продукцията с в. „ Работническо дело “ и иронично допусна, че с цел да не бъде преодолявана оградата Йончева би предложила „ подаването на високо напрежение по мрежата и събирането на овъглени сирийчета “.

Освен това вицепремиерът позволи, че водачът на депутатката във кино лентата и интервюираният граничен служител на реда са едно и също лице – уволненият от Министерство на вътрешните работи Христо Капсъзов, „ който доста добре познава пътеките и цените на трафика “.

„ Сред водачите и жителите, които са ми помагали в това следствие, няма уволнен чиновник от Гранична полиция. Относно очевидецът, който се съгласи да даде информация във кино лентата: той е сегашен чиновник в Гранична полиция, човек с доста опит. В случай, че има институция, която да подсигурява неговата сигурност, той е подготвен да свидетелства, да даде съответна информация. Както за наличните бежански канали, по този начин и за покровителството на тези канали от високите етажи на властта “, дава отговор му Йончева.

Ето и подробният отговор на авторката на кино лентата „ Граница “ към Симеонов:

„ Във връзка с документалния филм „ Граница “ Валери Симеонов, вицепремиер на Република България, зададе пет въпроса. Ето моят отговор.

Уважаеми господин вицепремиер,

Политическа отговорност за защитата на българо-турската граница, за отбраната на националната сигурност на България, носи министър-председателят Бойко Борисов.

Ето за какво считам, че за изнесените обстоятелства в кино лентата ”Граница”, уличаващи държавното управление в корупция и търговия със сигурността на България, отговорност би трябвало да се търси от премиера.

Той дължи отговор, както за покровителството на бежански канали от най-високите етажи на властта, по този начин и за присъединяване на чиновници на Гранична полиция. Този отговор го дължи на нас, българите.

Въпреки това, давам отговор на въпросите, сложени от вас, господин Симеонов…

Въпрос: „ Убедена ли сте в изказванието си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на фрагментите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани детайли, разрязани със профилирана техника.”

Отговор: Оградата може да бъде срязана с комбинирани клещи. Възрастен човек може да се оправи и с елементарни, арматурни клещи. Дебелината на мрежата е 2-3 милиметра (може да се види на 4.45 минута от началото на филма).

Гранична полиция е наясно с неналичието на успеваемост на едноредовото оборудването, наречено вид „ Б”.

В писмо на ГП до регионалния шеф на Хасково от 11.02.2016 година се споделя следното: „ От събраната до този миг информация и осъществените инспекции на място от ГДГП по отношение на възпрепятстващите свойства на инженерното възпрепятстващо оборудване вид Б, ГДГП прави извода, че успеваемостта на същото е занижена във връзка с времето на закъснение при опитите за нерегламентираното му превъзмогване посредством потреблението на механически средства – клещи и други”.

Въпрос: „ Известно ли Ви е, че повода за смяната на плана от двуредова към едноредова ограда, бе застрашителното повишаване на бежанския поток в средата на 2015 година?”

Отговор: В журналистическото следствие „ Граница” е посочено, че формалния мотив за смяна на плана от двуредова ограда към едноредова е заради засиления мигрантски поток (на 6.48 минута).

3 Въпрос: „ Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата сред Съединени американски щати и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба? “

Отговор: Няма преградно оборудване, което да не може да бъде преодоляно. Целта на оградата е да възпира, да забавя. Ограда на българо-турската ни граница се преодолява бързо и елементарно, осведомителната система за наблюдаване на най-критичните сектори не действа в продължение на повече от две години и половина.

Направих съпоставяне с гръцката ограда, построена по сухопътната граница с Турция, която съгласно експертите е извънредно ефикасна. Цената е 250 евро на линеен метър, без обслужващия път. Сравнението с българското преградно оборудване, като качество и цена, е смущаващо (на 8 минута).

Въпрос: ”Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а цената на оборудването е към 180 млн. лева?”

Отговор: Ето какво споделя пред Българска национална телевизия, на 11.06.2017 година, Цветан Цветанов, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на комисия по вътрешна сигурности: „ Оградата е подготвена. Около 200 милиона лв. коства оградата с Турция.”

Оградата е дълга 234 километра, 201 са построени по времето на ГЕРБ. Цената, дружно с прилежащия обслужващ път, е към 1000 лв. на линеен метър.

Въпрос: „ Известно ли Ви е, че водачът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, някогашен граничен служител на реда, уволнен по обвиняване за трафик през границата? Записът с извънредно скъпият скришен очевидец не е ли запис със същия този служител на реда, който доста добре познава пътеките и цените на трафика?”

Отговор: Сред водачите и жителите, които са ми помагали в това следствие, няма уволнен чиновник от Гранична полиция.

Относно очевидецът, който се съгласи да даде информация във кино лентата: той е сегашен чиновник в Гранична полиция, човек с доста опит. В случай, че има институция, която да подсигурява неговата сигурност, той е подготвен да свидетелства, да даде съответна информация. Както за наличните бежански канали, по този начин и за покровителството на тези канали от високите етажи на властта.

И най-после бих желала да припомня. На 9.06.2017 година внесохме сигнал в прокуратурата и ДАНС за нередности при построяването на оборудването, приложили сме документи. Надяваме се, че съответните органи ще създадат следствие за това, по какъв начин са изхарчени за българската национална сигурност 200 милиона лв.. Кой и по какъв начин е търгувал с нашата национална сигурност? “

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР