Снимка: БГНЕС Берлинчани гласуваха в неделя с голямо мнозинство за

...
Снимка: БГНЕС Берлинчани гласуваха в неделя с голямо мнозинство за
Коментари Харесай

Берлинчани гласуваха за запазване на летище Тегел


Снимка: БГНЕС

Берлинчани гласоподаваха в неделя с огромно болшинство за опазване на тяхното летище " Тегел ". Този избор е срещу волята, изразена от кметството и може да затрудни съставянето на бъдещото съдружно държавно управление на Ангела Меркел, която след парламентарните избори няма различен избор, с изключение на да сплоти Християндемократическия съюз (ХДС), Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Зелените, съобщи Агенция Франс Прес.

Близо 56,1 на 100 от берлинчаните показаха волята си за опазване на " Тегел " на референдум, който се организира дружно с парламентарните избори, сочат формалните резултати, оповестени през миналата нощ.

Последиците от този избор обаче остават неразбираеми, тъй като нито град Берлин, нито държавното управление нямат ясно дефинирани планове по въпроса, отбелязва Агенция Франс Прес.

По закон краят на активността на " Тегел " би трябвало да съвпадне с откриването на неговия правоприемник, летището БЕР (BER). Само че поради недоглеждания, та даже и поради корупция, откриването на новото летище, планувано в началото за юни 2012 година, се бави и няма никаква нова точна дата за начало на активността му, удължавайки на процедура живота на остарелия аеропорт.

Свободната демократична партия, възползвайки се от тази обстановка, издействаха организирането на референдума, с цел да се избави " Тегел ". Техният главен мотив е, че даже БЕР да бъде намерено на следващия ден, неговият потенциал е дребен. Само през 2017 година 35 милиона пасажери се чакат да дойдат със аероплан в Берлин, а БЕР е планувано единствено за 22 милиона пасажери.

Резултатът от референдума за " Тегел " от тази неделя би могъл апропо да се окаже пречка за съставянето на бъдещата коалиция на Меркел с ГСДП и Зелените, отбелязва Агенция Франс Прес.
Зелените водиха дейна акция в поддръжка на " не " -то на референдума, а канцлерът Меркел също бе за затварянето на летището.

Освен екологичните причини с плануваното застрояване на жилища и учебни заведения на настоящия терен на " Тегел ", последователите на затварянето на летището желаеха да защитят близо 300 000 души, които живеят край него и всеки ден са подложени на шума от въздушния трафик.

При все това запазването на летището евентуално ще се сблъска с юридически компликации: удължаването на живота му ще изисква смяна на редица локални и национални закони, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР